Νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 23:37
UPD:14/08/2014 00:22
REUTERS/AMIR COHEN

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή πλευρά κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης, σε νέα συμφωνία για παράταση της κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας,

A- A A+

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή πλευρά κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης, μισή ώρα πριν την λήξη της τριήμερης εκεχειρίας, σε νέα συμφωνία για παράταση της κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει προβεί ακόμη σε ανακοίνωση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σειρήνες που προειδοποιούν για ρίψη ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα ήχησαν και πάλι.

Ο ισραηλινός εκπρόσωπος Μίκι Ρόσενφελντ ανέφερε ότι δύο ρουκέτες έπεσαν σε ακατοίκητη περιοχή χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν ενώ οι παλαιστίνιοι ανακοίνωναν τη συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας που έληξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, για άλλες πέντε ημέρες.

Επίσης μισή ώρα πριν τη λήξη της τριήμερης εκεχειρίας μια ρουκέτα έπεσε κοντά στην παραλιακή πόλη Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ. Ωστόσο η Χαμάς δια μέσου του εκπροσώπου της αρνήθηκε ότι πρόεβη σε επιθετική ενέργεια κατά του Ισραήλ.

«Η Χαμάς αρνείται ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του κατακτητή» δήλωσε σε μήνυμά του ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Όσον αφορά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συμφώνησαν σε μια παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας για πέντε ημέρες αρχής γενομένης από απόψε και με λήξη την ερχόμενη Δευτέρα. 

Την ίδια ώρα η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από το Κάιρο προκειμένου να συναντηθεί και να διαβουλευθεί με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Μάλιστα οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσαν πως ελπίζουν ότι θα επιτύχουν μια μόνιμη εκεχειρία στις προσεχείς εβδομάδες με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και του αραβικού κόσμου.

Σύμφωνα πάντα με τους διαπραγματευτές, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα ζητήματα, όμως απομένουν ακόμη να συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως η ασφάλεια και ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας. Ενώ όπως έγινε γνωστό δεν συζητήθηκε το ζήτημα αφοπλισμού της Χαμάς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή