Αναπτερώθηκε το ηθικό των επενδυτών

Γενική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:06:27

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και εμπιστοσύνη ανέδυαν χθες οι χρηματιστηριακές αγορές μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και του πετρελαίου, καθώς αναπτερώθηκε το ηθικό των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών.

Οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν ράλι, προεξοφλώντας ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου κορυφώθηκε και οι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές μετοχών τεχνολογίας, οι οποίες είναι περισσότερο ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο.

Η μετοχή της αεροδιαστημικής εταιρείας Boeing ηγήθηκε των κερδών στο δείκτη Dow Jones, ενώ η μετοχή της Cisco συνέβαλε με κέρδη περίπου 3% στο δείκτη Nasdaq. Οι μετοχές τεχνολογίας εκτοξεύθηκαν, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι οι εταιρείες του τεχνολογικού τομέα θα είναι οι πρώτες που θα επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 148,26 μονάδες, ποσοστό 1,45%, φθάνοντας στις 10.391,08 μονάδες. Με άνοδο 42,00 μονάδων, ποσοστό 2,12%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.020,62 μονάδες.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου είχαν πυροδοτήσει ανησυχίες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα πλήξει την ανάπτυξη, «ροκανίζοντας» τα κέρδη των εταιρειών και περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων με πρωταγωνιστές στα κέρδη τις μετοχές που είναι ευαίσθητες στις οικονομικές εξελίξεις.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την οικονομική ανάπτυξη και η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου καταγράφηκε στην άνοδο των βασικών δεικτών. Οι αναλυτές αναμένουν καλύτερη απόδοση των μετοχών τους επόμενους μήνες παρά τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο τέλος του έτους λόγω του αντίκτυπου από τα υψηλότερα επιτόκια.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε στις 1.000,65 μονάδες, με άνοδο κατά 0,78%, διασπώντας το όριο των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 5 Μαΐου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 1,15%, στις 2.799,81 μονάδες.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,8% -η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις 15 Δεκεμβρίου-στις 11.439,92 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου. Τα χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή λόγω πένθους για τον Ρέιγκαν.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα