Στο Euro 2004 ελπίζει η Πορτογαλία

Για την τόνωση της οικονομίας της που βρίσκεται σε ύφεση
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2004 11:27

ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, Euro 2004, η διεξαγωγή του οποίου αρχίζει το Σάββατο, ελπίζει η φτωχότερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης, η Πορτογαλία, καθώς αναμένεται να φθάσουν στη χώρα 500.000 τουρίστες για να το παρακολουθήσουν, τονώνοντας έτσι την οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 1,3% πέρυσι.

Κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Sintra και η SGPS SA, έχουν ευνοηθεί ήδη από τα έσοδα 651 εκατ. ευρώ (802 εκατ. δολ.) που δαπανήθηκαν για την αναμόρφωση των 10 σταδίων που διαθέτει η χώρα. Τώρα είναι η σειρά των ξενοδόχων και των εστιατόρων, να εισπράξουν και των εταιρειών που διαχειρίζονται τα διόδια στους δρόμους, καθώς πολλοί φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στο νοτιο-δυτικό άκρο της Ευρώπης για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, το οποίο θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

«Η Πορτογαλία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον τουρισμό της από τα σημερινά επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα», ανέφερε ο Antonio Casanova, επικεφαλής του τμήματος κινητής τηλεφωνίας, της Sonaecom SGPS SA, σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας : «Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, σίγουρα βοηθούν οικονομικά μια χώρα». Η Sonaecom εδρεύει κοντά στην Porto, τον τόπο διεξαγωγής του αγώνα έναρξης του πρωταθλήματος μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας.

Η εκδήλωση, η δεύτερη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον τομέα του αθλητισμού και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, σε επίπεδο τηλεθέασης, ενδέχεται να προσθέσει 0,25% στο ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την αναλύτρια της Banco BPI SA, Teresa Gil Pinheiro. Mόνο οι προετοιμασίες αύξησαν το ΑΕΠ κατά 0,2% από το 2000 έως το 2003, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ της Πορτογαλίας εκτιμάται να αυξηθεί φέτος κατά 0,8%, αλλά θα παραμείνει στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Πορτογαλία, η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, μετρά το ΑΕΠ της κατά κεφαλήν.

Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί περίπου το 11% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας, που φθάνει τα 160 δισ. δολ. το έτος, περίπου όσο είναι και η χρηματιστηριακή αξία της Johnson & Johnson, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News, η οικονομία της Ισπανίας ανέρχεται σε 840 δισ. δολ.

Το 2002 η Ισπανία προσήλκυσε περίπου 52 εκατ. επισκέπτες, τέσσερις φορές περισσότερους από την Πορτογαλία και εισέπραξε περίπου 33,6 δισ. δολ., περίπου έξι φορές από την γείτονά της από τα δυτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Ο πληθυσμός της Πορτογαλίας είναι 10,5 εκατ. άνθρωποι και η χώρα, που σε έκταση αποτελεί περίπου το 1/4 της Ισπανίας, είναι η 16η σε μέγεθος χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα