Γνώμη: Προχειρότητα που κοστίζει

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:05

Θα έπρεπε άμεσα να είχαν «απομονώσει» τον ΕΝΦΙΑ από τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις και όταν το σύστημα θα ήταν έτοιμο να λειτουργήσει σωστά, χωρίς λάθη, να προχωρήσουν στη συνολική αντιμετώπιση χρεών και επιστροφών.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Τις τελευταίες ημέρες όλοι γίναμε μάρτυρες των τραγελαφικών καταστάσεων που προέκυψαν από την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ειδικά στους 4.000 οικισμούς όπου οι ιδιοκτήτες μικρών ιδιοκτησιών ή χωραφιών φορολογήθηκαν υψηλότερα από τους «έχοντες και κατέχοντες».

Ο τραγέλαφος, όμως, δυστυχώς δεν σταματά εδώ. Μετά τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ οι περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι ούτε την επιστροφή φόρων μπορούν να αξιώσουν από τις εφορίες τους, εφόσον φυσικά τη δικαιούνται, αλλά ούτε φορολογική ενημερότητα μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά, αφού ο ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βεβαιωθεί και άρα θα πρέπει, όπως ο νόμος ορίζει, να συμψηφιστεί με τις όποιες επιστροφές φόρων.

Το πιο τραγικό, δε, είναι ότι η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ πλήττει και τους παραγωγούς - εξαγωγείς που έχουν ήδη υποστεί τις τεράστιες ζημιές από τη ρωσική επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές, αφού και αυτοί δεν μπορούν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται πριν συμψηφιστούν με το νέο φόρο.

Με απλά λόγια, οι φορολογούμενοι καλούνται, για ακόμη μία φορά, να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη φορολογική «τρέλα», που οφείλεται καθαρά στην προχειρότητα και στη θέσπιση εισπρακτικών ρυθμίσεων κυριολεκτικά στο «πόδι», αλλά και τη «χαλαρή» διάθεση των υπευθύνων του υπουργείου Οικονομικών να διορθώσουν τα λάθη εγκαίρως και κυρίως να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων προβλημάτων σε μια «παγωμένη» αγορά.

Το δυστύχημα για τη δημόσια διοίκηση είναι ότι οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν εγκαίρως και να αντιμετωπίσουν άμεσα το μείζον πρόβλημα των εξωπραγματικών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο να δώσει τη λύση μέσω του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά ακόμη και μετά δεν μερίμνησαν ώστε να αποφευχθούν νέες εμπλοκές λόγω ΕΝΦΙΑ!

Είναι αδιανόητο σήμερα χιλιάδες επιτηδευματίες, επιχειρήσεις ή ακόμη και απλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να πάρουν ηλεκτρονική φορολογική ενημερότητα ή επιστροφές φόρων και αποζημιώσεις που δικαιούνται, «πληρώνοντας» τα λάθη των ακριβοπληρωμένων στελεχών-εμπνευστών του ΕΝΦΙΑ.

Αντίθετα, θα έπρεπε άμεσα να είχαν «απομονώσει» τον ΕΝΦΙΑ από τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις και όταν το σύστημα θα ήταν έτοιμο να λειτουργήσει σωστά, χωρίς λάθη, να προχωρήσουν στη συνολική αντιμετώπιση χρεών και επιστροφών.

Κάπως έτσι θα λειτουργούσαν σε μια οργανωμένη πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου που σέβεται τους πολίτες, αναγνωρίζοντας ότι και η πολιτεία από την πλευρά της έχει σοβαρές υποχρεώσεις προς τους φορολογουμένους, που, ειδικά στην προκειμένη περίπτωση, από το υστέρημά τους και με πολλές θυσίες στηρίζουν καθημερινά επί σειρά ετών την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση και ανασύνταξη της εθνικής οικονομίας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η «χαλαρή» διάθεση των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε περισσότερο από όλους να ανησυχεί τον κυβερνητικό συνασπισμό, που επιθυμεί πλέον διακαώς τη… «στροφή στην κοινωνία».

Διότι πολύ απλά, με τέτοια λάθη, προχειρότητες, ταλαιπωρία αλλά κυρίως αδιαφορία εκ μέρους των υπευθύνων, μάλλον θα οδηγήσει την κοινωνία σε άλλη… στροφή!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα