Στα υψηλότερα επίπεδα η ζήτηση πετρελαίου φέτος

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2004 12:37

ΑΥΞΗΣΗ θα σημειώσει φέτος – και στα υψηλότερα επίπεδα από το 1980, υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν - η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, εξ αιτίας της μεγαλύτερης χρήσης του στη Βραζιλία, την Ινδία, αλλά και την Κίνα, εκτιμά η International Energy Agency (ΙΕΑ).

Η χρήση βενζίνης σε καθημερινή βάση, του ντήζελ, καθώς και άλλων καυσίμων, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3 εκατ. βαρέλια, 360.000 περισσότερα βαρέλια από ό,τι προβλεπόταν τον μήνα που πέρασε, φθάνοντας στα 81,1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση. Η πρόβλεψη της IEA είναι υπερδιπλάσια από το 1,06 εκατ. βαρέλια που προέβλεπε τον Οκτώβριο.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, αυξήθηκαν φέτος σε ποσοστό της τάξης του 15%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 42,45 δολ. το βαρέλι, την εβδομάδα που πέρασε, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, καθώς η επιβράδυνση της διΰλισης, περιόρισε τις προμήθειες σε βενζίνη, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι αυτές θα επηρεαστούν στη Μ. Ανατολή. Ο ΟΠΕΚ, την εβδομάδα που πέρασε, αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής, κίνηση, η οποία – σύμφωνα με την ΙΕΑ – ενδέχεται να επηρεάσει πτωτικά τις τιμές.

«Οι παραγωγοί επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι εάν όλα λειτουργήσουν κανονικά, τότε θα υπάρξει μείωση των τιμών, αλλά και αύξηση των αποθεμάτων.

Σημειώνεται, ότι, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, δεν περιόρισαν τη ζήτηση, η οποία υπερέβη κάθε πρόβλεψη και για κάθε τρίμηνο μέσα στο 2004, επισημαίνει η ΙΕΑ. Το τρέχον τρίμηνο η ζήτηση θα κυμανθεί στα 79,7 βαρέλια ημερησίως, 1,1 εκατ. βαρέλια υψηλότερα από την τελευταία πρόβλεψη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα