Κίνα : 4,4% η άνοδος του πληθωρισμού τον Μάϊο

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2004 08:28

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 4,4% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Μάϊο - τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα επτά ετών - καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και των υπηρεσιών. Η κυβέρνηση προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός δεν θα κυμανθεί υψηλότερα του 4% για το σύνολο του έτους, κάτι το οποίο ενδέχεται να μειώσει τις πιέσεις που ασκούνται στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Η αύξηση του πληθωρισμού, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, υπερέβη την αύξηση του 3,8% που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Εξαιρουμένου του κόστους των τροφίμων, οι τιμές σημείωσαν αύξηση περίπου 0,5% τον Μάϊο, σύμφωνα με τον Yao Jingyuan, επικεφαλής της Στατιστική Υπηρεσίας στο Πεκίνο. Εναντι του Απριλίου, συνολικά οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1%.

«Βλέπουμε μια μείωση των τιμών μεταξύ Μαΐου και Απριλίου, ενδεικτικό της τάσης για υποχώρηση», ανέφερε ο Yao, ο οποίος προέβλεψε ότι για το σύνολο του έτους ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να υπερβεί το 4%. Ο ίδιος συμπλήρωσε : «Νομίζω ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν ή θα υποχωρήσουν μέσα σε λίγους μήνες».

Το μήνα που πέρασε, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, είπε, ότι, η τράπεζα δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, όσο ο πληθωρισμός διατηρείται κάτω από το 5%. Σε αντίθετη περίπτωση η τράπεζα θα προχωρήσει στην αύξησή τους για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Wen Jiabao, σκοπός της κυβέρνησης είναι η οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 7% φέτος, από τα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών και στο 9,1% που έφθασε το 2003, μετά την εκρηκτική άνοδο των επενδύσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα