Ειδική ομάδα της Ε.Ε. εξετάζει τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 16:08
UPD:16:12
REUTERS/STRINGER/POLAND

Οι ειδικοί αξιωματούχοι, που συμμετέχουν στην επιτροπή, δήλωσαν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό - και ποιο θα είναι αυτό - από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της Ε.Ε. για να βοηθηθούν οι αγρότες.

Ξεκίνησε τις εργασίες της ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξετάσει αναλυτικά τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο. Αναζήτηση εναλλακτικών αγορών για τα προϊόντα και πιθανή προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Επικεφαλής της ειδικής επιτροπής είναι ο επίτροπος για Αγροτικά Θέματα Νάτσιαν Τσόλος, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στόχος είναι να βρεθούν εναλλακτικές αγορές και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Παράλληλα οι ειδικοί αξιωματούχοι, που συμμετέχουν στην επιτροπή, δήλωσαν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό - και ποιο θα είναι αυτό - από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της Ε.Ε. για να βοηθηθούν οι αγρότες.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής και προσέθεσε ότι «εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη μέλη».

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική.

Ο κ. Τσόλος έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι ο αγροτικός τομέας της ΕΕ μπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της Ε.Ε. εκτός της Ένωσης.


Πιθανή προσφυγή στον ΠΟΕ

Ανώτερη πηγή της Ε.Ε. δήλωσε . προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ένωση ενδέχεται να προσφύγει στον (ΠΟΕ) κατά της ρωσικής απαγόρευσης.

«Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο για τέτοιου τύπου μέτρα αντιποίνων», δήλωσε η εν λόγω ανώτερη πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας ότι «θα αναλύσουμε πάντως πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της προσφυγής στο πλαίσιο του ΠΟΕ».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα