Εξοντώνει την αγορά ακινήτων η υπέρμετρη φορολόγηση, τονίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι καταστρέφει παράλληλα τη φορολογική συνείδηση, αφού οδηγεί συχνά σε διακοπή των πληρωμών από τους καλοπροαίρετους φορολογούμενους.
Ο τομέας που καθυστερεί περισσότερο την ανάκαμψη της οικονομίας έως σήμερα είναι η αγορά ακινήτων, καθώς η τεράστια πτώση της δραστηριότητας το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014 οφείλεται κατά το κύριο μέρος της στην ανεξέλεγκτη και εξαιρετικά επώδυνη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, η οποία έχει συντελέσει τόσο στην πλήρη διακοπή των συναλλαγών στην αγορά αυτή όσο και στη μεγάλη πτώση των επενδύσεων και των τιμών των ακινήτων, επισημαίνεται σε ανάλυση της τράπεζας.
Οι εξελίξεις αυτές είχαν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις, όχι μόνο στον τομέα των κατασκευών, του οποίου η δραστηριότητα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί με ανάλογη μείωση της απασχόλησης, αλλά και στους κλάδους της βιομηχανίας που σχετίζονται με την οικοδομή και επίσης στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας. Αγοραστές δεν εισέρχονται στην αγορά παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών, λόγω και της υπερφορολόγησης των ακινήτων. Ακόμη και αν κάποιος φορολογούμενος επεδίωκε να πουλήσει στην αγορά κάποια από τα ακίνητά του, για να πληρώσει τις υπέρμετρα διογκωμένες φορολογικές του υποχρεώσεις από αυτά τα ακίνητα, δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει, διότι η ίδια η φορολογία των ακινήτων το 2013 και στις αρχές του 2014 κάνει απαγορευτική κάθε προσπάθεια συναλλαγής σε αυτή την αγορά.
Οι οικονομολόγοι της Alpha Bank αναφέρονται στην αποτυχημένη πολιτική για την εισαγωγή φόρου επί των ακινήτων στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι έως το 2010 οι εισπράξεις από τους φόρους περιουσίας στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν τα 450 εκατ. ευρώ, πολιτική που ξεκίνησε με την προσπάθεια επιβολής των ΦΑΠ. Ακολούθησε ο ΕΕΤΗΔΕ, τον οποίο οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν πραγματικό φόρο, ευρείας βάσης, με αναλογική και σχετικά χαμηλή επιβάρυνση.