Βαρύ πλήγμα στη διαφάνεια των δημόσιων συμβάσεων

Καταργήθηκε η υποχρέωση δημοσίευσης κρατικών διακηρύξεων στον αθηναϊκό και τον οικονομικό Τύπο
Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:13:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤ

Τη ρύθμιση που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο δίχως να αποτελεί -όπως αποδείχτηκε- προαπαιτούμενο της τρόικας στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Με την υπερψήφιση μιας φωτογραφικής ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης, που στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά αίρει κατά επιλεκτικό τρόπο την υποχρέωση δημοσίευσης διακηρύξεων του Δημοσίου μόνο για την περίπτωση του αθηναϊκού και οικονομικού Τύπου, ολοκληρώθηκε χθες στο Β’ Θερινό Τμήμα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Η ψήφιση της φωτογραφικής διάταξης για τον Τύπο προκάλεσε, πάντως, έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «στοχευμένη» επίθεση στον οικονομικό Τύπο και κάλεσε την κυβέρνηση να την αναθεωρήσει.

Τη ρύθμιση που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο δίχως να αποτελεί -όπως αποδείχτηκε- προαπαιτούμενο της τρόικας στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τις επιπτώσεις της στον Τύπο, αλλά και στην οικονομική διαφάνεια.

Ειδικότερα, οι βουλευτές της συμπολίτευσης υπερψήφισαν τη ρύθμιση με το πρόσχημα μιας προσθήκης της τελευταίας στιγμής που εξαίρεσε τις περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες από την «τυποκτόνο», όπως την είχαν αποκαλέσει, πρωτοβουλία.

Ωστόσο, το γεγονός της εξαίρεσης των τοπικών και επαρχιακών εφημερίδων επιβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι ισχυρισμοί περί πιέσεων των δανειστών για το θέμα δεν αποτελούσαν παρά πρόσχημα του υπουργείου Ανάπτυξης και στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε συγκεκριμένες στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Η ψηφισθείσα διάταξη για τη δημοσίευση διακηρύξεων -έτσι όπως διαμορφώθηκε από την τροποποίηση της τελευταίας στιγμής- θεωρείται δεδομένο ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική.

Και αυτό γιατί από τα δύο επίπεδα εφαρμογής της (προαιρετική δημοσίευση στην Αθήνα - υποχρεωτική δημοσίευση στην περιφέρεια) προκύπτουν κρίσιμα ζητήματα ισότιμης πρόσβασης στην πληροφορία, που συνδέονται καίρια με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, μια διακήρυξη για προμήθεια υλικού που δημοσιεύεται, για παράδειγμα, σε ένα νομό της επαρχίας δεν θα βλέπει το φως της δημοσιότητας στην Αθήνα.

Τούτο σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ίσες πιθανότητες να μαθευτεί στους προμηθευτές της πρωτεύουσας.

Απότοκο της συγκεκριμένης κατάστασης θα είναι η νόθευση του ανταγωνισμού και πολύ πιθανώς η «τεχνητή» διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Μία ημέρα νωρίτερα από την ψήφιση της ρύθμισης που απειλεί τη βιωσιμότητα του αθηναϊκού και οικονομικού Τύπου, η κυβέρνηση κύρωσε με διαδικασίες εξπρές την τροπολογία η οποία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ολιγοπωλίων στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του αγγελιόσημου στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής από την υφυπουργό Μέσων Ενημέρωσης Σοφία Βούλτεψη και ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο, άσχετου χαρακτήρα, του υπουργείου Υγείας.

Τελικά ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης την Τρίτη το μεσημέρι, δίχως να έχει τεθεί σε διαβούλευση και χωρίς να έχουν εκφραστεί επί των προβλέψεών της οι αρμόδιοι φορείς.

Στις έντονες αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της «διαπλοκής» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι με τη ρύθμιση «μπαίνει τάξη στο χώρο».

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι στόχος της τροπολογίας είναι να υπάρξουν αλλαγές εν όψει της νέας περιόδου των ΜΜΕ. Από την πλευρά της η κυρία Βούλτεψη αναγνώρισε το ενδεχόμενο ενίσχυσης της συγκέντρωσης στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά εκτίμησε ότι αυτό δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για το πεδίο.

«Η πολυφωνία δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ομίλων» είπε η κυρία Βούλτεψη.

Υπογράμμισε δε ότι κατόπιν αντιρρήσεων των δημοσιογραφικών ενώσεων απαλείφθηκαν διατάξεις της τροπολογίας που ενείχαν κινδύνους για τους εργαζομένους.

Σε πολύ οξύτερο ύφος η αξιωματική αντιπολίτευση, που αργότερα αποχώρησε μαζί με το ΚΚΕ διαμαρτυρόμενη για την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, κατήγγειλε την ύπαρξη ενός «νέου συμβολαίου διαπλοκής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισήμανε μάλιστα ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία η ΝΔ (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) καταργεί ουσιαστικά τις ρυθμίσεις του βασικού μετόχου οι οποίες αποτελούσαν το λάβαρο της κυβέρνησης Καραμανλή κατά της διαπλοκής.

«Καταργείτε έναν νόμο για τον οποίο επαιρόταν η ΝΔ ότι με αυτόν συγκρούεται με τη διαπλοκή και τους νταβατζήδες;» διερωτήθηκε σκωπτικά ο κ. Κουρουμπλής και ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε άρον άρον την τροπολογία διότι προετοιμάζεται για τις εκλογές.

Την αίσθηση ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το πεδίο για εκλογές επιβεβαίωσε, πάντως, και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, καθώς επιχείρησε συνειδητά να μεταφέρει την ατζέντα από την κριτική των βουλευτών για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της στα προβλεπόμενα όρια. Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τελικά, πάντως, οι αντιρρήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης επί του νομοσχεδίου κάμφθηκαν χάρη στην προώθηση τροποποιήσεων επουσιώδους χαρακτήρα, αλλά και στις αντικαταστάσεις βουλευτών που θεωρήθηκε βέβαιο ότι θα καταψήφιζαν.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η διάταξη του υπουργείου Εργασίας με την οποία δόθηκε παράταση έξι μηνών έως τις 30/6/15 (αντί της αρχικής πρόβλεψης της 31/12/14) στα ασφαλιστικά ταμεία των ενστόλων προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες και να συστήσουν ΝΠΙΔ.

Η ρύθμιση αντιμετωπίστηκε πανηγυρικά από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ικανοποίησε τις ενώσεις των ενστόλων, που προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.

Ο «πατέρας» της διάταξης και ο φωνασκών υφυπουργός

Η πατρότητα της φωτογραφικής ρύθμισης που καθιστά υποχρεωτική τη δημοσίευση των διακηρύξεων του Δημοσίου μόνο στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο αλλά όχι στον αθηναϊκό και οικονομικό ανήκει στον υπ. Ανάπτυξης Ν. Δένδια, όπως αποκάλυψε λίγες στιγμές προ της ψήφισής της ο υπ. Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης.

«Πρόκειται για νομοτεχνική βελτίωση του κ. Δένδια και την καταθέτω στα πρακτικά» είπε επί λέξει ο κ. Χαρδούβελης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη ρύθμιση.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του πολυνομοσχεδίου ο κ. Δένδιας δεν εμφανίστηκε ούτε μία φορά στη Βουλή προκειμένου να υποστηρίξει
τη λογική της ρύθμισής του και τον υποτιθέμενο μνημονιακό χαρακτήρα της.

Ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε μάλιστα να χαρακτηρίσει «μνημονιακή» τη ρύθμιση, ενώ αντίθετα χαρακτήρισε όλες τις υπόλοιπες διατάξεις «προαπαιτούμενα» της τρόικας.

Την ουσία της ρύθμισης υποστήριξε, όμως, με θέρμη ο υφυπ. Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτος.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ πήρε το λόγο και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να μην επιβαρύνουν επιλεκτικά τις οικονομικές εφημερίδες, φέρνοντας το παράδειγμα τόσο της «Ναυτεμπορικής» όσο και της «Ημερησίας», ο υφυπ. Ανάπτυξης άρχισε να φωνασκεί εκτός σειράς υπέρ της ανάγκης να παραμείνουν οι δύο εφημερίδες σε «προαιρετικό» καθεστώς.

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ απευθύνθηκε προσωπικά στους βουλευτές και πρώην συναδέλφους του από τη ΝΔ και ουσιαστικά τους εγκάλεσε για μεροληψία σε βάρος των οικονομικών εφημερίδων της Αθήνας (φωτ. αρχείου).

Τα κόμματα διαχώρισαν τη θέση τους

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαχώρισαν, πάντως, τη θέση τους από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις βουλευτών που κατήγγειλαν τις πραγματικές στοχεύσεις της διάταξης. 

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ απευθύνθηκε προσωπικά στους βουλευτές και πρώην συναδέλφους του από τη ΝΔ και ουσιαστικά τους εγκάλεσε για μεροληψία σε βάρος των οικονομικών εφημερίδων της Αθήνας.

«Απευθύνομαι στον υπουργό Οικονομικών, αλλά κυρίως στους συναδέλφους μου από τη ΝΔ. Δεν επιτρέπεται να εξαιρούνται από τη θετική ρύθμιση που γίνεται για την επαρχία μόνον οι δύο οικονομικές εφημερίδες της Αθήνας» είπε ο κ. Τέρενς Κουίκ και στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικά στη «Ναυτεμπορική», η οποία υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος της συγκεκριμένης διάταξης.

«Ζητώ από τους βουλευτές της ΝΔ να υπερασπιστούν την ιστορική οικονομική εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, η ο­ποία είναι και η εφημερίδα του Τζώρτζη Αθανασιάδη που δολοφόνησαν τα καθάρματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κουίκ.

«Μεθοδεύσεις»

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που κατέληξαν στην ψήφιση της διάταξης η οποία λειτουργεί δυσανάλογα σε βάρος του οικονομικού Τύπου της Αθήνας καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο και εξοντωτικό ότι η προαιρετική δημοσίευση δεν αίρεται στην περίπτωση του αθηναϊκού και οικονομικού Τύπου» είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «πλήττει ιδιαίτερα τις μικρότερες εφημερίδες».

Εξήγησε, δε, ότι η ρύθμιση θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τις εφημερίδες του Πειραιά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα