Γνώμη: Παιδικές ασθένειες

Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:01
FOSPHOTOS/ANGELIKI PANAGIOTOU

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, μπορεί να πει κανείς ότι η τρόικα, αντί να θεραπεύσει, ως σωστός κηδεμόνας, τις παιδικές ασθένειες του παραστρατημένου τέκνου της, ακολούθησε μία θεραπεία σοκ που το οδήγησε στην εντατική.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Το πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters προανήγγειλε μία λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη εξέλιξη: Η τρόικα, με τη μορφή που τη γνωρίσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναμένεται να μας αποχαιρετήσει σε λίγους μήνες και να αντικατασταθεί από μία ειδική ομάδα δράσης της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ως αντάλλαγμα για την πιο ήπια και εξάμηνη (αντί για τρίμηνη) εποπτεία, αλλά και για τη νέα ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα κληθεί να δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα: Γιατί εξαρχής η τρόικα, παράλληλα με μία πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, δεν συνέδεσε την επιτυχία του προγράμματος και την εκταμίευση των δόσεων με τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή -μεταξύ άλλων- με τη μείωση του κράτους και της γραφειοκρατίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών, την αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο;

Γιατί, για περίπου δύο-τρία χρόνια, ήταν ελαστική όταν παρατηρούσε ολιγωρία της ελληνικής πλευράς στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά άτεγκτη όταν επρόκειτο για σκληρά εισπρακτικά μέτρα, που τελικά διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό και τη μεσαία τάξη;

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, μπορεί να πει κανείς ότι η τρόικα, αντί να θεραπεύσει, ως σωστός κηδεμόνας, τις παιδικές ασθένειες του παραστρατημένου τέκνου της, ακολούθησε μία θεραπεία σοκ που το οδήγησε στην εντατική.

Σίγουρα έγιναν βήματα μπροστά σε επιμέρους τομείς των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά η υστέρηση στις μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε κανονικό κράτος είναι αναμφισβήτητη. Αλλιώς δεν θα χρειαζόταν το προαναφερθέν εξαετές σχέδιο.

Το αυτό συνομολόγησε προχθές και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού προγράμματος που μένει προς υλοποίηση είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Οδεύοντας, όμως, στη μετά τρόικα εποχή, απόλυτη προτεραιότητα είναι πλέον να ανανήψει ο ασθενής από το κώμα.

Μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, η αποκλιμάκωση των συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες σε συνδυασμό με την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, αλλά και η καταβολή ΦΠΑ μόνο όταν αυτός εισπράττεται, είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για να αρχίσει να αποκαθίσταται η κοινωνική συνοχή και να παίρνει ανάσες η πραγματική οικονομία.

Και επειδή είναι ζωτικής σημασίας πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως, δεν θα πρέπει να τεθούν καν υπό διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά από τη δική μας πλευρά, ως ένα πρώτο βήμα και μήνυμα χειραφέτησης της χώρας. Θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος, που θα συνδυαστεί με το μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο ελπίζουμε αυτή τη φορά να μη γίνει θυσία του ελληνικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα