Αισιόδοξος για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία ο Ν. Μηταράκης

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014 11:37
UPD:12:25
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης (φωτογραφία αρχείου).

Την εκτίμηση ότι θα επικρατήσει νηφαλιότητα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης όλα δείχνουν ότι τελικώς θα επικρατήσει νηφαλιότητα και δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργήσουν απώλειες για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Σημείωσε ακόμη ότι η ρωσική αγορά απορροφά το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ οι αξία των εισαγωγών είναι 16 φορές υψηλότερη από τις εξαγωγές

Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι θα υπάρξει συνέχεια των προσπαθειών διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία στα πλαίσια της Ε.Ε. Παράλληλα η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξαγωγικού Εμπορίου θα διευρύνει την προώθηση άμεσων δράσεων ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου για τους κλάδους που επηρεάζονται αρνητικά.

Επίσης τόνισε ότι «στο προσεχές συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου θα θέσω στους συναδέλφους μου την ανάγκη στήριξης κλάδων που ενδεχομένως να πληγούν δυσανάλογα από την κρίση. Το ίδιο θα πράξουν και οι συναρμόδιοι συνάδελφοι στα αντίστοιχα Συμβούλια Υπουργών που συμμετέχουν».

Σταθερός ο στόχος των συνολικών εξαγωγών

Παράλληλα ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι και για φέτος ο στόχος των εξαγωγών παραμένει σταθερός, ώστε να αγγίξουν το επίπεδο των 27 δισ. ευρώ ή 15% του ΑΕΠ.

Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, έχει φροντίσει να λάβει μέτρα προκειμένου να στηρίξει τις εξαγωγικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Η υλοποίηση των 25 δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που μειώνει το κόστος και το χρόνο για την πραγματοποίηση των εξαγωγών.
  • Η ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας.
  • Η δημιουργία ειδικών εργαλείων ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ.
  • Ο διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
  • Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ.
     


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα