«Αποζημίωση» από την Ε.Ε. θέλει το Ελσίνκι σε περίπτωση ζημίας λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014 16:09
UPD:16:15
EPA/KIMMO BRANDT

Έτοιμος να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «κάποιας μορφής αποζημίωση» δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, σε περίπτωση που οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προκαλέσουν ζημιά στη οικονομία της χώρας του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι κυρώσεις πλήξουν δυσανάλογα τη Φινλανδία, θα επιδιώξουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», είπε ο Στουμπ. 

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στην αρχή της οικονομικής αλληλεγγύης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες - μέλη που πλήττονται περισσότερο από τις κυρώσεις θα λάβουν και κάποια μορφή αποζημίωσης», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους ισοδύναμα μέτρα θα επιθυμούσε.

Η Φινλανδία, που προσπαθεί να βγει από την ύφεση στην οποία βρέθηκε η οικονομία της το 2012 και το 2013, βιώνει ήδη τις επιπτώσεις από τον περιορισμό των εμπορικών συναλλαγών με τη γειτονική Ρωσία. Κατά τον Στουμπ, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Τολμώ να πω ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο -και υπογραμμίζω τη λέξη ενδεχόμενο- οικονομικής κρίσης. Οι άμεσες επιπτώσεις από τις κυρώσεις μπορεί να είναι σημαντικές», ανέφερε.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Φινλανδίας, η μείωση της ανάπτυξης κατά 3 μονάδες στη Ρωσία επιφέρει μείωση 0,5 μονάδων στην ανάπτυξη της Φινλανδίας.

Αργά σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, στις προβλέψεις του οποίου θα λαμβάνεται υπ' όψιν η αδύναμη κατάσταση της ρωσικής οικονομίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα