Market Beat: Οι τράπεζες του ταμπλό καθορίζουν τη δυναμική των βασικών δεικτών

Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014 09:37
UPD:06/08/2014 10:11
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Η Δευτέρα μπορεί για τις περισσότερες αγορές του πλανήτη να ήταν μια μέρα ανοδικής αντίδρασης μετά από μια σκληρή καθοδική εβδομάδα αλλά στο ΧΑ η ισχύς τους αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν μικρή. Εξαντλήθηκε λοιπόν γρήγορα όταν η προσφορά μεγάλωνε από τα κύματα εντολών πώλησης που άρχισαν να εμφανίζονται μετά τα πρώτα τρία τέταρτα. Ωστόσο η ζήτηση έγινε έντονη όταν οι τιμές των μετοχών όρισαν τα ελάχιστα ημέρας που για τον 25άρη ήταν οι 368 μονάδες. Γενικά φάνηκε ότι οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων» συνεχίζονται και στις δύο πλευρές υπάρχουν ισχυροί θεσμικοί του εξωτερικού. Στους ταύρους ανήκουν οι ξένοι θεσμικοί που περιμένουν αυτή τη βδομάδα η ΕΚΤ να αποφασίσει μέτρα που θα αυξήσουν τη χαλάρωση στην ευρωζώνη που απειλείται φανερά από τον αποπληθωρισμό. Στις αρκούδες ανήκουν όσοι θεωρούν ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας με πολλές αναταράξεις και ασθενές ευρώ και συνεπώς εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερο να ρευστοποιήσουν τώρα και να επανέλθουν το φθινόπωρο. 

  • γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

    Μια είδηση που εμφανίστηκε στις 08:30 αναφέρει ότι δέχθηκε υπολογίσιμο πλήγμα η Credit Agricole από την κρίση της Πορτογαλικής Τράπεζας καθώς κατέχει το 14,6% της Banco Espirito Santo. Οι επενδυτές ανησυχούν γενικά όταν υπάρχει εξάπλωση της μόλυνσης από ένα πιστωτικό γεγονός σε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Οι αναλύσεις από εγχώριους παράγοντες εστιάζονται κύρια στα σχέδια των τραπεζών για αν αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις των stress tests αλλά και στις πιθανές ρυθμίσεις που επιδιώκουν να πετύχουν οι Έλληνες αρμόδιοι σχετικά με την λογιστική αποτύπωση της εικόνας των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η στήλη δεν θέλησε ποτέ να αναφερθεί σε αυτά τα ενδεχόμενα γιατί απλά είναι ενδεχόμενα και μάλιστα η επιβολή τους θα λειτουργούσε υπέρ της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Η ελληνική οικονομία όμως, είναι ακόμα υπό καθεστώς στήριξης και οι υποχρεώσεις από το πρόγραμμα που αποφασίστηκε, ώστε να μας δοθεί αυτή, δεν επιτρέπουν με ευκολία το πέρασμα μιας πρότασης σε πραγματική εφαρμογή. Έτσι τα περισσότερα από τα σενάρια αποδεικνύεται πως είναι ευχολόγια και όχι πιθανές αλλαγές στα πλαίσια λειτουργίας των τραπεζών.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών εμφάνισε χθες πτώση -1,56% από -0,18% την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη 31/7 έχασε -2,18% από -0,31% την Τετάρτη. Υπενθυμίζουμε πως την Τρίτη 29/7 έχασε -3,08% από -0,52% στην προηγουμένη της συνεδρίαση. Δηλαδή επί έξη συνεδριάσεις, ο δείκτης υποχωρεί με μεγάλα βήματα μέρα παρά μέρα και στις ενδιάμεσες συνεδριάσεις, η πτώση περιορίζεται, καθώς τότε κάποια τραπεζικά blue chip αντιδρούν με επιτυχία στις πιέσεις.

Αν και σήμερα συνεχιστεί αυτή η συσσώρευση κοντά στα επίπεδα που αποτελούν την ισχυρότερη στήριξη των βασικών δεικτών στο τελευταίο 11μηνο, τότε θα γίνει σαφές ότι η αναβάθμιση από τη Moody’s πέρασε απαρατήρητη και μέτρησε μόνο ως στοίχημα – κίνητρο συμμετοχής στις συναλλαγές το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Η εκτίμησή μας είναι πως το ΧΑ έχει κατοχυρωθεί στην συνείδηση των επενδυτών παγκοσμίως ως μια αγορά αναδυόμενη που ανήκει στην περιφέρεια της ευρωζώνης που μάλλον θα εμφανίσει αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν είναι ευχάριστη η εκτίμηση πολλών αναλυτών ότι η πολιτική σταθερότητα δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε οι προβλέψεις για αδυνάτισμα του ευρώ μπορούν να υποστηρίξουν συνέχεια στην πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Το Γερμανικό το Ελβετικό και το Ελληνικό χρηματιστήριο ήταν οι αγορές με τη χειρότερη επίδοση χθες. Καθώς ο αντίκτυπος των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία πίεσε τις μετοχές τους και έκρυψε τη θετική εξέλιξη της μέρας, που ήταν το deal για τη διάσωση της Banco Espirito Santo.  Αυτά υποστηρίζουν στο Reuters για τις δύο πρώτες αγορές, αλλά πιθανά να μέτρησαν στο ΧΑ, οι πιθανές απώλειες στον τουρισμό από την αγορά διακοπών της Ρωσίας. Τα χρηματιστήρια του ευρώ υποχώρησαν αρκετά από τα υψηλά στο τέλος Ιουνίου, αλλά πολλοί επενδυτές περιμένουν να συνεχίσουν την άνοδό τους αργότερα και μετά την εφαρμογή πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Οι αναλυτές της Barclays πάντως, στο Σαββατοκύριακο, έριξαν μια μικρή βόμβα αναγράφοντας:  «Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την τρέχουσα εβδομάδα είναι απίθανο να είναι συναρπαστική. Συνολικά, πιστεύουμε ότι είναι μια καλή στιγμή για να βγείτε από τις συναλλαγές ( της ευρωζώνης) που έχουν λειτουργήσει καλά, καθώς η αγορά, τον Αύγουστο μπορεί να εμφανίσει ακανόνιστη κίνηση. Ως εκ τούτου, αναιρούμε τις long προσδοκίες για τα 10ετή ομόλογα της περιφέρειας που ήταν βασική μας θέση. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν καλύτερα επίπεδα εισόδου για συναλλαγές στα ομόλογα της περιφέρειας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για τις long και τις short θέσεις». Βλέπουν Αύγουστο… «φωτιά».

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 5/8 μετά από έρευνα που έδειξε πως η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών της Κίνας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό, και ρίχνει κρύο νερό στο θετικό κλίμα της αγοράς μετά από τα κέρδη των αγορών των ΗΠΑ και την ανακούφιση από τη διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισε η Wall Street ανακάμπτοντας μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησαν τον δείκτη S&P 500 στο χειρότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο των τελευταίων δύο ετών.

Ώθηση της έδωσαν μεταξύ άλλων και η ανακοίνωση των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων με κυριότερα αυτά  της Berkshire Hathaway.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ^DJI+0,46% ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 16.569,28 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,72% σημείωσε άνοδο 0,72% στις 4.383,89 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,72% στις 1.939,98 μονάδες.

Έως σήμερα το 76% των εταιρειών έχουν ανακοινώσει μεγαλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορία και το 65% γνωστοποίησαν πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Επιπλέον, στήριξη στην ανοδική κίνηση στη Wall Street έδωσε και η «διάσωση» της Banco Espirito Santo από την Πορτογαλική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της Λισαβόνας περιλαμβάνει «σπάσιμο» της τράπεζας και ένεση πολλών δισ. ευρώ κεφαλαίων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3422 δολ. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 102,50 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,47%. Αντίστοιχα και η απόδοση του 5ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες στο 1,64%.

Ευρώπη

Μικτή εικόνα επικράτησε στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία επηρεάστηκαν αρνητικά από τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. 

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,60% στις 9.154,14 μονάδες, ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραψε απώλειες 0,2% στις 1.330,12 μονάδες.

Και στην Ελβετία όμως, ο δείκτης SMI υποχώρησε κατά 1,3%, με τις τράπεζες UBS και Credit Suisse να βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν.

Πάντως, θετικό αντίκτυπο είχε στις αγορές η παρέμβαση της πορτογαλικής κυβέρνησης για να στηρίξει την υπερχρεωμένη τράπεζα Banco Espirito Santo με οικονομική βοήθεια ύψους 4,9 δισ. ευρώ και σύσταση μίας «κακής τράπεζας» για τα επισφαλή της δάνεια.

ΧΑ

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας η διαπραγμάτευση άρχισε με ανοδική δυναμική που αναιρέθηκε πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας και το μέγιστο σημειώθηκε στις 10:33 και ήταν για τον 25άρη στις 375,91 από 375,18 μονάδες την Παρασκευή.  Μετά, διαπιστώσαμε την σχεδόν κατακόρυφη κίνησή του χαμηλότερα χωρίς μεταβλητότητα  στην τάση και στις 11:25 βρέθηκε στο ελάχιστο ημέρας που ήταν οι 368,03 από 370,00 μονάδες στην προηγούμενη συνεδρίαση. Τότε, κινήθηκε ανοδικά και μετά τις 13:15, πέρασε πάνω από το κλείσιμο της περασμένης. Αλλά γρήγορα πέρασε ξανά σε αρνητικό πεδίο χωρίς «απαιτήσεις» για νέα χαμηλά ημέρας. Στο τέλος των συναλλαγών κινήθηκε μέσα σε μια ζώνη τιμών από τις 369,00 ως τις 371,00 μονάδες και έκλεισε λίγο κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσής του. Και πάλι η κατεύθυνση στους δείκτες ΓΔ και 25άρη ήταν συνδεδεμένη με τις τραπεζικές μετοχές.

Την ώρα που έκλεισε η αγορά της Αθήνας, οι αγορές στην ευρωζώνη είχαν μεικτή εικόνα μεταβολών μέτριου μεγέθους. Ο DΑΧ ήταν στο -0,02%, ο CAC είχε μεταβολή +0,67%, με τον FTSE100 στο +0,26% και οι αγορές στις ΗΠΑ, που άνοιξαν με  νευρικότητα και ανοδική δυναμική, κινήθηκαν στο ημίωρο χαμηλότερα, και είχαν τον Dow σε πτώση -0,06% και ο S&P500 μετά από νευρικότητα ήταν στο +0,10%. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε, χωρίς παρεμβάσεις κατά τις δημοπρασίες, χαμηλότερα κατά –0,59% και έφθασε στις 1156,06 από 1162,89 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 370,20 από 372,41 με μεταβολή -0,59% και στις δημοπρασίες δεν επιχειρήθηκε αλλαγή επιπέδου τιμών.

Τεχνική ανάλυση

Στο χθεσινό πρωινό σχόλιο σημειώναμε: «Σήμερα και μετά τα νέα από την Moody’s υπάρχει πιθανότητα, ειδικά αν ξεκινήσει η αγορά πτωτικά, να κλείσει ανοδικά. Μόνο και μόνο επειδή τιμές κάτω από τις 370 μονάδες πυροδοτούν αντιδράσεις ακόμα και μικρής διάρκειας άσχετα με το επικρατούν κλίμα διεθνώς».  Δυστυχώς οι θεσμικοί κίνησαν το δείκτη ανοδικά στην αρχή και αυτό, αποτέλεσε για τη στήλη ένδειξη, πως υπάρχουν ακόμα διαχειριστές που επιθυμούν να ρευστοποιήσουν. Γι αυτό και σχηματίζουν με το καλημέρα μαξιλάρι στις τιμές των blue chip για να απορροφήσουν ομαλότερα τις πιέσεις που θα ασκήσουν.

Συνεχίζαμε δε ως ακολούθως: «Για την ώρα στην περίπτωση που οι πιέσεις λόγω εξωτερικών παραγόντων συνεχιστούν, οι μάχες μεταξύ αρκούδων και ταύρων μπορεί να φέρουν στο ΧΑ μια δυναμική συσσώρευσης μεταξύ 375 και 365 μονάδων χωρίς ακόμα να απειληθεί σοβαρά η στατιστική εικόνα της αγοράς». Σήμερα μια άνοδος που δεν θα ξεκολλήσει τους δείκτες από τη ζώνη που επισημάναμε είναι η πιθανότερη εξέλιξη γιατί δεν υπάρχουν δυνατές ειδήσεις από το εσωτερικό πεδίο αλλά φτωχές σε επίπεδο εντυπώσεων είναι και οι ειδήσεις από την ευρωζώνη. Το ευρώ είναι επίπεδο και λίγο πάνω από τα 1,34 δολάρια και οι αγορές στην Ασία παρά την άνοδο της Δευτέρας στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίζουν αρνητικά πρόσημα μεταβολής στους βασικούς τους δείκτες.

Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε τις προειδοποιήσεις μας σχετικά με το πότε θα επιδεινωθεί σε κρίσιμο ποσοστό η στατιστική εικόνα του 25άρη: «Το πέρασμα κάτω από τις 363 μονάδες μέσα στη βδομάδα μπορεί να ανακινήσει ανησυχίες για εγγραφή των χαμηλών του Μαΐου για δεύτερη φορά. Συνεπώς η συνέχεια στην κάθοδο για αίτια που θα σχετίζονται είτε με τα διεθνή είτε με τα αποτελέσματα των εισηγμένων, που έχουν περιθώριο να ανακοινωθούν ως το τέλος Αυγούστου, θα αυξήσει τις προσδοκίες για πτώση ως τις 340. Ενώ κάθε τιμή κάτω από εκείνα τα επίπεδα θα είναι πολύ άσχημο μήνυμα για το μακροπρόθεσμο μέλλον των τιμών». 

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 5/8 μετά από έρευνα που έδειξε πως η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών της Κίνας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό, και ρίχνει κρύο νερό στο θετικό κλίμα της αγοράς μετά από τα κέρδη των αγορών των ΗΠΑ και την ανακούφιση από τη διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%, από την αρνητική επίδραση της μέτρησης του δείκτη των Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του τομέα των υπηρεσιών της Κίνας, που καταρτίζουν οι HSBC και Markit, αφού τον Ιούλιο υποχώρησε στο 50,0 από το υψηλό 15 μηνών του 53,1 τον Ιούνιο.

Ήταν η χαμηλότερη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2005, όταν άρχισε η συλλογή των δεδομένων, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης.

«Η αδυναμία του ΡΜΙ πιθανώς αντανακλά την επίδραση της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης στην αγορά ακινήτων σε πολλές πόλεις, καθώς και συναφών δραστηριοτήτων, όπως τα μεσιτικά γραφεία και οι εταιρίες που παρέχουν οικιακές υπηρεσίες, που παραπέμπουν σε χαμηλότερη δραστηριότητα». Δήλωσε ο Qu Hongbin επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC στην Κίνα.

Ο Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 0,2% και η αγορά μετοχών της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,5% από το χτύπημα στο υψηλό επτά μηνών λίγο πριν ανακοινωθούν τα δεδομένα.

Οι αγορές συναλλάγματος στην Ασία επικεντρώθηκαν στην Reserve Bank της Αυστραλίας και την απόφαση για την πολιτική της αργότερα μέσα στην ημέρα.

Με την RBA αναμένεται ευρέως να κρατήσει το επιτόκιο αμετάβλητο στο 2,5%, όπου ήταν από το παρελθόν έτος, οι επενδυτές θα πρέπει να ψάχνει την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες και την δύναμη του δολαρίου της Αυστραλίας. Το νόμισμα έχει κερδίσει περίπου 4,7% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος.

Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 102,575 γιεν, αλλά έμεινε κάτω από την κορυφή των τεσσάρων μηνών στα 103,15 που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα.

Το αμερικανικό νόμισμα επηρεάστηκε από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων στη διάρκεια της νύχτας μετά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τις θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα την Παρασκευή .

Οι αποδόσεις μειώθηκαν, καθώς η αγορά ομολόγων διατήρησε ανοδικό - bullish τόνο της μετά το ράλι της Παρασκευής μετά την έκθεση επί της απασχόλησης.

Το ευρώ ήταν επίσης αποτελεσματικά επίπεδο, στα 1,3421 δολάρια μετά από χαμηλά οκτώ μηνών κάτω από τα 1,34 που σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση των δεδομένων της Παρασκευής επί των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Το ευρώ σημείωσε μικρή περαιτέρω πρόοδο καθώς οι traders, ζυγίζονται με προσοχή, πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Σε εμπορεύματα, η τιμή του αργού στις ΗΠΑ μεγάλωσε τα κέρδη της από τη Δευτέρα, όταν αυξήθηκε η προσοχή της αγοράς στις ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη βία στη Λιβύη και άλλα θερμά σημεία του πλανήτη.

Το αμερικανικό αργό κέρδισε 0,1% και οδηγήθηκε στα 98,41 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Μετά το τέλος της περασμένης πτωτικής εβδομάδας αρκετοί εγχώριοι αναλυτές εμφάνισαν στο διαδίκτυο αξιόλογες παρατηρήσεις.  Ξεχώρισαν κατά την εκτίμησή μας αυτές που περιλαμβάνουν και την αρνητική πλευρά στην αναβάθμιση ή μη της Ελλάδας από τη Moody's.

Ο Στρατής Πολυχρονέας, της Solidus Sec

Εν απουσία ουσιαστικών ειδήσεων στο εσωτερικό, πλην βεβαίως των εταιρικών αποτελεσμάτων του β΄ 3μήνου (πρέπει να δημοσιευθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου) και του πολυνομοσχεδίου (αναμένεται να υπερψηφιστεί από το Θερινό τμήμα της Βουλής), το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάστηκε στην αναβάθμιση ή μη της Ελλάδας από τη Moody's.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας, φαίνεται ότι μπορεί να έχει θετικότερη επίδραση περισσότερο στα Κρατικά χρεόγραφα και στο spread παρά στις μετοχές. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει και την απαραίτητη αφορμή για μια ανακλαστικού τύπου αντίδραση, περιορισμένου εύρους (καθώς οι έτεροι ξένοι οίκοι αξιολογούν την Ελλάδα υψηλότερα στην τρέχουσα φάση από τη Moody's), για την εγχώρια Αγορά, η οποία βάλλεται ουσιαστικά από εξωγενείς παράγοντες στις τελευταίες συνεδριάσεις (BancoEspirito Santo και Αργεντινή).

Η αναβάθμιση της Ελλάδας, γενικά θα αποτελέσει μια θετική είδηση, η οποία θα εδραιώσει την εικόνα της βελτίωσης του αξιόχρεου της Χώρας στις αντιλήψεις των ξένων επενδυτών. Από την άλλη, η σταδιακή αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα από τα μέσα Ιουνίου και μετά (χαμηλό spread 10ετών ομολόγων στις 407 μονάδες στις 10/06) και βεβαίως μετά τη λήξη της Ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη σημαντικότητα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (ιδιαίτερη σημασία για τις Ελληνικές Τράπεζες, και όχι μόνο, είναι αν τα "stress tests" που θα διενεργηθούν θα γίνουν με ημερομηνία ισολογισμού 31/12/2013 ή μεταγενέστερη, που θα ενσωματώνει πολλές αυξήσεις μ/κ των τραπεζών), διατηρούν τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια σε στάση αναμονής και την Αγορά "δέσμια" ενός σχετικά στενού εύρους διακύμανσης τιμών επί τη απουσία καταλυτικών ειδήσεων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η αναβάθμιση από την Moody's αποτελεί ένα θετικό γεγονός καθώς αναγνωρίζονται οι βελτιώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην Ελληνική Οικονομία στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την τελευταία αξιολόγηση από τους αναλυτές του οίκου τον Νοέμβριο του 2013.

Αφενός λειτουργεί θετικά ως προς την μείωση του κόστους δανεισμού της Χώρας, χαμηλώνοντας το ασφάλιστρο κινδύνου, αφετέρου φέρνει πιο κοντά επενδυτικά κεφάλαια μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα και καλύτερης "ποιότητας" από την στιγμή που μειώνεται η απόσταση από την βαθμίδα αξιολόγησης που συνιστά το όριο για να ξαναμπούν τα Ελληνικά ομόλογα στην λίστα επενδύσεων με θετική αξιολόγηση.

Αντίστοιχα οφέλη αναμένονται και για τα εταιρικά ομόλογα τα οποία έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση, ενώ για τα κεφάλαια των Τραπεζών η αναβάθμιση σημαίνει καλύτερες προϋποθέσεις συμμετοχής στην διατραπεζική Αγορά και την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας με καλύτερους όρους από την ΕΚΤ.

Η συστηματική βελτίωση των αξιολογήσεων από τους τρεις οίκους εκτιμάται ότι μπορεί να συντηρήσει και να ενισχύσει το ενδιαφέρον για Ελληνικά αξιόγραφα όλων των κλάσεων, από την στιγμή που εντός της Ε.Ε. οι Ελληνικοί τίτλοι παρουσιάζουν ακόμα τις υψηλότερες αποδόσεις.

Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να συνεχιστεί η καλή εικόνα των βασικών μεγεθών της οικονομίας. Εφόσον η εκτέλεση των προϋπολογισμών συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα και η οικονομία επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι θετικές αξιολογήσεις θα συνεχιστούν, οι νέες εκδόσεις των Ελληνικών ομολόγων θα επανέλθουν σε επιτόκια πιο διαχειρίσιμα, ανοίγοντας τις Αγορές σε πιο μόνιμη βάση και περιορίζοντας, ή αναστέλλοντας, ενδεχομένως, φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν υφεσιακή επίδραση στην Οικονομία.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ο ΡΜΙ για τον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα πυροδότησε ξεπούλημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Δύο Υπουργικές Αποφάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση των ελληνικών Υδρογονανθράκων υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.  Η πρώτη απόφαση την προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές (blocks) στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Ελαφρά επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη χώρα τον Ιούλιο, με βάση τον σχετικό δείκτη που δημοσιεύει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική μηνιαία μελέτη του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 102,3 μονάδες από 103,7 μονάδες, διορθώνοντας την υψηλή επίδοση εξαετίας που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Οι τράπεζες ζητούν από τον δανειολήπτη να είναι συνεργάσιμος, αλλά τις περισσότερες φορές οι ίδιες δεν είναι συνεργάσιμες, υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε νέα παρέμβασή της για το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, εν όψει της ρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η ΕΣΕΕ απηύθυνε σχετικό υπόμνημα προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Σχέδιο των Βρυξελλών για την κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα και την αντικατάστασή της με μια ομάδα δράσης η οποία θα διενεργεί εξαμηνιαίους ελέγχους, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της χώρας μας σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια του οποίου η επίτευξη των στόχων θα επιβραβεύεται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αποκαλύπτει το Reuters. Ειδικότερα όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους οι Βρυξέλλες μελετούν την κατάργηση της τρόικα στην Ελλάδα προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει με το  σχέδιο εκείνο που πιστεύει ότι είναι το ορθότερο για την τόνωση της οικονομίας της.

Δεσμευτική προσφορά συμμετοχής στον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την 15ετή εκμίσθωση του ακινήτου «Ακτή Βουλιαγμένης» υπέβαλε η Μοτοδυναμική ΑΕΕ στις 29/7/2014. Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ δημοσιοποίησε την σχετική προκήρυξη, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας της και με σκοπό τη λειτουργία του ακινήτου ως οργανωμένη ακτή με εκσυγχρονισμό, εμπλουτισμό και συντήρηση των υποδομών του.

Από την 6η Αυγούστου θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α., με τη νέα ονομαστική αξία 4,15 ευρώ ανά μετοχή, οι μετοχές της εταιρείας Alpha Αστικά Ακίνητα ΑΣΤΑΚ-14,60% Α.Ε. Σημειώνεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 17ης Ιουνίου 2014 αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κατά το ποσό των 4.900.000 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση των εξής αποθεματικών: α) ποσού 4.862.445,52 ευρώ από αφορολόγητα αποθεματικά, β) ποσού 37.554,48 ευρώ από φορολογηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Στα 2,1 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα έσοδα από τα μισθώματα της Trastor ΑΕΕΑΠ στο πρώτο εξάμηνο, από 2,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η κάμψη αυτή αποδίδεται στις μειώσεις των ενοικίων και των προσωρινών εκπτώσεων που συμφωνήθηκαν με τους μισθωτές.

Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας αποτιμήθηκε στα 74,6 εκατ. ευρώ έναντι 76,0 εκατ. στις 31.12.2013.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αποδέχθηκαν  τελικά οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της παλαιστινιακής πλευράς την πρόταση της Αιγύπτου για τριήμερη κατάπαυση του πυρός αρχής γενομένης από τις 8:00 το πρωί της Τρίτης. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός δήλωσε στο CNN ο Ιζάτ Ρίσεγκ ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς. Στην επιβεβαίωση της πληροφορίας προέβη και Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται με δηλώσεις του στο Reuters.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρεμβαίνει για να στηρίξει την υπερχρεωμένη τράπεζα Banco Espirito Santo με οικονομική βοήθεια ύψους 4,9 δισ. ευρώ και σύσταση μίας «κακής τράπεζας» για τα επισφαλή της δάνεια. Η κρατική παρέμβαση αποτελεί έκπληξη για τους αναλυτές, καθώς μέχρι πρότινος η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας διαβεβαίωνε ότι ο τραπεζικός κολοσσός BES, που ιδρύθηκε το 1869, διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες επισφάλειες.

Κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωρισμού στην Ευρώπη «βλέπει» ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde». Όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρώπη: στη Γαλλία, ο πληθωρισμός δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλός. Ενώ η χαμηλή ανάπτυξη έχει επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα, ο χαμηλός πληθωρισμός έχει επίσης αρνητικές συνέπειες, τόσο στα έσοδα όσο και στο χρέος». Υποστήριξε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο η οποία, όπως υποστήριξε, «έπεσε τις τελευταίες ημέρες, όμως, πολύ λίγο».

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25% από 3,5%, προέβη σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας, BNR. Το νέο επιτόκιο αναφοράς τίθεται σε ισχύ από αύριο, 5 Αυγούστου. Το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε ακόμη να διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα τους συντελεστές τήρησης υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών από τα πιστωτικά ιδρύματα, τόσο του εκφρασμένου συντελεστή στο εθνικό νόμισμα λέι (στο 12%) όσο και εκείνου σε ξένο νόμισμα (στο 16%).

Εντείνονται οι έρευνες από τις γερμανικές αρχές για το κατά πόσο η Deutsche Bank εμπλέκεται στην υπόθεση χειραγώγησης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά του Λονδίνου (Libor). Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, η έρευνα στρέφεται στο κατά πόσο ο ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων, Ανσχού Γιάιν, έμαθε πρώτος τις πιθανές προσπάθειες χειραγώγησης του Libor στην Deutsche Bank και στον κλάδο ευρύτερα. Οι ερευνητές εντόπισαν πρόσφατα σημαντικά ηλεκτρονικά αρχεία που είχαν καταστραφεί στις αρχές του 2012, στα οποία περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις οι οποίες έγιναν την εποχή περίπου που κατέρρεε η Lehman Brothers το 2008, γράφει το Spiegel.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα