Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Επανέρχονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2004 18:57
UPD:27/11/2013 10:37

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΑΝ οι φόβοι επιθετικής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έπειτα από τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου άνοδο του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ.

Ο παραπάνω δείκτης σημείωσε τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2003 οδηγώντας σε πτωτικό άνοιγμα τις χρηματιστηριακές αγορές στη Νέα Υόρκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/17/926189.htm .

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προβεί σε νέα άνοδο των επιτοκίων της στερλίνας μετά τη σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/17/926031.htm .

Αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ και της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισαν σήμερα την ανάγκη να υιοθετηθεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες των οικονομικά ισχυρών κρατών, προκειμένου να ανακοπεί η ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Αρνητικό αντίκτυπο είχαν επίσης η άνοδος των τιμών πετρελαίου καθώς και η σημερινή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.493,3 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,05%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.718,08 μονάδες οριακά αυξημένος κατά 0,10% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.985,46 μονάδες με απώλειες 0,44%.

Η μετοχή του γερμανικού φαρμακευτικού ομίλου Schering ενισχύθηκε σημαντικά κατά 3,4% έπειτα από την αναβάθμισή της από τη UBS. Ο εν λόγω επενδυτικός οίκος αναθεώρησε παράλληλα στα 54 ευρώ, από 48 ευρώ, την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Schering.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης ο τίτλος της SAP. Η Dresdner Kleinwort Wasserstein αναβάθμισε σε «αγορά» από «πώληση» την επενδυτική της σύσταση για τη μετοχή της γερμανικής εταιρείας λογισμικού.

Αντιθέτως, πτώση σημείωσε η μετοχή της Deutsche Bank. Η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας διέψευσε τα περί διαπραγματεύσεων με την Credit Suisse με στόχο τη συγχώνευση των δύο ομίλων.

Πτώση σημείωσε και ο τίτλος της βρετανικής τράπεζας HSBC, η οποία προανήγγειλε το απόγευμα την περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας στη Βρετανία.

H μετοχή της Marks & Spencer υποχώρησε κατά 1,9%. Η βρετανική αλυσίδα καταστημάτων απέρριψε σήμερα νέα προσφορά εξαγοράς της από τον Φίλιπ Γκριν.

Ανοδικά κινήθηκαν, τέλος, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την ενίσχυση των τιμών πετρελαίου. Ο τίτλος της Shell έκλεισε με κέρδη 0,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα