Επιστροφή στα δύσκολα

Λόγω της συνεχιζόμενης βίας στη Μέση Ανατολή
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:09:08

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για τα γεωπολιτικά ρίσκα και ο φόβος του πληθωρισμού επέστρεψαν στις αμερικανικές αγορές λόγω της συνεχιζόμενης βίας στη Μέση Ανατολή και του απόηχου της ανακοίνωσης στοιχείων για αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ.

Η βία από τη μια πλευρά και ο πληθωρισμός από την άλλη ήταν αρκετά ώστε να εμποδίσουν τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώσουν σημαντικές μεταβολές, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις προς το τέλος των συναλλαγών.

Οι μετοχές εταιρειών του τομέα τεχνολογίας κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες με τη Cisco Systems και την Intel να παρασύρουν στην πτώση το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σε χαμηλότερα επίπεδα. Η αλματώδης αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού το Μάιο στις ΗΠΑ ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών καθώς η προσοχή στράφηκε στην προοπτική επιτοκίων εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ στο τέλος του μήνα.

Επίσης η είδηση για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ συνέβαλε επιπλέον στο αρνητικό κλίμα της αγοράς. Το πετρέλαιο δεν πέρασε απαρατήρητο από το οπτικό πεδίο των επενδυτών καθώς οι τιμές συνέχισαν να ενισχύονται λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια προσφορά μετά τη διακοπή των ιρακινών εξαγωγών από το σαμποτάζ σε πετρελαϊκούς αγωγούς της χώρας.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.377,52 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,02% και ο Nasdaq στις 1.983,67 με απώλειες 0,73%.

Οριακές μεταβολές σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία καθοδηγήθηκαν από τα κέρδη των μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών λόγω των προσδοκιών για αύξηση της κερδοφορίας βάσει της ανόδου των τιμών των καυσίμων.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 1.008,88 μονάδες, ενώ το DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε αμετάβλητος στις 2.807,16 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε από τα υψηλότερα των επτά εβδομάδων και έκλεισε στις 11.607,90 μονάδες, 0,29% χαμηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα