Market Beat: Η νευρικότητα και οι χαμηλοί όγκοι μετατρέπονται σε αμυντικά όπλα

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 09:27
UPD:10:35
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Στη χθεσινή συνεδρίαση ισχυροί θεσμικοί ξεφόρτωναν τις μετοχές τους από συγκεκριμένες τράπεζες που ήταν ο κλάδος που οδήγησε στην πτώση. Η πίεση σε ορισμένες ήταν σαφώς ανώτερη έναντι των υπολοίπων και αυτό απεικονίστηκε τελικά και στις μεταβολές τους.  Αλλά αφορούσε κάθε τράπεζα του ταμπλό και συνεπώς φάνηκε ότι επανήλθαν οι επιφυλάξεις επί του γνωστού ερωτήματος σχετικά με το αν τα stress tests του φθινοπώρου θα αναγκάσουν να υπάρξει νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί και τον δεσμό της πολιτικής με το ταμπλό. Δικαιολογεί παράλληλα την κριτική επί της πολιτικής που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις αναλύσεις των εγχώριων αναλυτών και όχι μόνο. Είναι καθαρό στους περισσότερους ότι η κυβέρνηση προτιμά να μην αποδειχθεί πως θα χρειαστούν οι τράπεζες επιπλέον στήριξη, γιατί τότε η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από τους εταίρους θα είναι μικρότερου ύψους και συνεπώς θα δοθεί «ευκολότερα».  Δηλαδή με μικρότερες απαιτήσεις για δυσάρεστο προς τους πολίτες κυβερνητικό έργο. Παράλληλα οι τραπεζικές μετοχές είναι δικαιολογημένα συνδεδεμένες με την πορεία της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Κάθε άνοδος στις αποδόσεις τους συνεπάγεται πιέσεις σε τραπεζικές θέσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων αναλόγως του προγράμματος που χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τις διακυμάνσεις των αποδόσεων σε σχέση με τις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το διεθνές σκηνικό ωστόσο δεν μοιάζει να λειτουργεί εις βάρος του ΧΑ παρά μόνο από όσα συμβαίνουν στο χώρο των αγορών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε στο 2,465% στην Ασία, όχι μακριά από το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 2,462% Τρίτη, όταν πήρε την υποστήριξη από το  χτύπημα σε επίπεδα ρεκόρ χαμηλών στις  αποδόσεις του δημόσιου χρέους της Γερμανίας της Ιταλίας και τα Ισπανίας. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης, το σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης, βυθίστηκε τόσο χαμηλά όσο 1,12%.

Αυτό  που δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος συνετός επενδυτής είναι μια απρόσμενη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος. Από εκεί που οι αγοραίοι αδιαφόρησαν σχεδόν για την εκτίναξη των εντάσεων σε Ουκρανία και Γάζα τώρα που προστέθηκε η Λιβύη και οι εχθροπραξίες στις παλαιότερες εστίες έντασης συνεχίζονται ο χρόνος μετράει. Γιατί συσσωρεύει προβλήματα που οι αγορές δεν μπορούν να αγνοήσουν. Απόδειξη το μούδιασμα των συναλλασσόμενων στις ΗΠΑ χθες βράδυ όταν συνειδητοποίησαν ότι ένας νέος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας ξεκίνησε με αφορμή τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία.

Επίσης σήμερα είναι η μέρα που η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα περιμένει με θετικές μάλλον προσδοκίες την ανακοίνωση της πρώτης μέτρησης για τη μεταβολή του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο όπου θα αποδειχθεί ότι το παραπάτημα στο πρώτο ήταν περαστικό και το προκάλεσαν οι σκληρές καιρικές συνθήκες. Αλλά και η Fed που θα ανακοινώσει την απόφασή της για το ρυθμό μείωσης του προγράμματος αγορών ομολόγων για τη στήριξη της οικονομίας που μάλλον θα τερματιστεί ολοκληρωτικά τον Οκτώβριο. Επίσης η πολιτική της για τα επιτόκια απασχολεί πολύ περισσότερο με κεντρικό ερώτημα πότε θα αρχίσει η άνοδός τους από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται τώρα. Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και βρέθηκαν σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε υψηλά έξι χρόνων και μισό και το δολάριο διατήρησε την ισχύ του έναντι του ευρώ αμετάβλητη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις των νέων κυρώσεων που προωθούν οι ηγέτες της Δύσης επί της Ρωσίας επανήλθαν στις αμερικανικές αγορές, με τους δείκτες να κλείνουν τελικά με αρνητικά πρόσημα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,42% στις 16.912,11 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 0,05% στις 4.442,70 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,45% στις 1.969,95 μονάδες.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες τράπεζες στις οποίες το ρωσικό δημόσιο κατέχει άνω του 50% των μετοχών, εκτός από την Sberbank. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας..

Στο ταμπλό, η Merck κέρδισε 2%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 2 δισ. δολάρια ή 68 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 906 εκατ. δολαρίων ή 30 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Άλμα 14% σημείωσε η Windstream Holdings, η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διασπάσει από τον εταιρικό κορμό τις δραστηριότητες τηλεπικοινωνιών και να τις εντάξει σε νέο επενδυτικό σχήμα.

Στον αντίποδα, η Herbalife υποχώρησε κατά 12%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 1,55 δολάρια, ενώ οι αναλυτές τα ανέμεναν σε 1,57 δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 90,9 μονάδες, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007.

Επίσης, κατά 1,1% ενισχύθηκε τον Μάιο ο δείκτης τιμών κατοικιών Case-Shiller, ενώ σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,3%.

Ευρώπη

Μετά από δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις οι αγορές της ευρωζώνης κινήθηκαν σε θετικό έδαφος και έκλεισαν ψηλότερα. Καθώς τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πτώση -2% σημείωσε ο τίτλος της BP. το ευρώ έναντι του δολαρίου συνέχισε να εμφανίζεται πιο αδύναμο.

Η μετοχή της Ferrovial έκλεισε με άνοδο 1,2%, μετά την ανακοίνωση της ισπανικής κατασκευαστικής ότι τα κέρδη πρώτου εξαμήνου ήταν υψηλότερα των προβλέψεων.

Κέρδη 2,6% σημείωσε η Next. Η εταιρεία λιανικές αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη και τις πωλήσεις του 2014. Απώλειες 2,5% κατέγραψε η BP, η οποία έχει μερίδιο στην ρωσική Rosneft.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,19% στις 342 μονάδες. Ο δείκτης περιόρισε τα κέρδη στο τέλος της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση της Ε.Ε. για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε 0,29% υψηλότερα στις 6.808 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,58% στις 9.654 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC κέρδισε 0,49% τις 4.366 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,70% στις 21.085 μονάδες και ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε 0,19% στις 10.901 μονάδες. Στη Μόσχα ο δείκτης Micex έκλεισε με κέρδη 0,6%. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα έχει σημειώσει απώλειες 7,2%.

To ευρώ διολισθαίνοντας στο 1,341συνέχισε την πτωτική του πορεία έναντι του δολαρίου. 

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, το οποίο κατάφερε να κρατήσει μόλις δύο ημέρες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,43% στις 1.195,96 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.215,46 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.189,99. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 12,28% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 70,85 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,84 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Οι επενδυτές βρήκαν χθες την ευκαιρία να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, με αφορμή μάλιστα και την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το ζήτημα των ασκήσεων αντοχής που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι κεφαλαιακές ανάγκες, εάν προκύψουν, θα οριστικοποιηθούν το προσεχή Οκτώβριο, και μέχρι τότε η αγορά αναμένεται να επηρεάζεται από παντός είδους εκτιμήσεις, αναλύσεις, διαρροές.

Ωστόσο, το ζητούμενο, δηλαδή η διακράτηση του επιπέδου στήριξης των 1.190 μονάδων, επετεύχθη, με την αγορά να αντιδρά όταν οι πιέσεις οδήγησαν τον δείκτη στο χαμηλό ημέρας των 1.189,99 μονάδων. Αν μάλιστα εξαιρέσει κανείς τις απώλειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που κόστισαν στον Γενικό Δείκτη τουλάχιστον το 1% της πτώσης του, τότε η εικόνα της αγορά παραπέμπει περισσότερο σε φυσιολογική και ελεγχόμενη διόρθωση μετά την εκρηκτική άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο μάτι του κυκλώνα οι επενδυτές τοποθετήσανε τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία βρέθηκε να χάνει μέχρι και 5,4% πριν ολοκληρώσει την ημέρα στο -4,22% και στη τιμή των 1,5900 ευρώ. Άλλαξαν χέρια 8,9 εκατ. τεμάχια αξίας 14,3 εκατ. ευρώ (17%). Πρώτη σε τζίρο η Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,60% (-1,60% στο 0,6160 ευρώ) με 15 εκατ. ευρώ να δαπανώνται για τα 24 εκατ. τεμάχια που μεταβιβάσθηκαν. Στο κλείσιμο ζητούσαν 550.000 τεμάχια.

Εθνική και Eurobank που διαμορφώνουν το 20% περίπου του ΓΔ. πιέσθηκαν κι αυτές, με την πρώτη να υποχωρεί κατά 2,33% στα 2,5100 ευρώ με τζίρο 12,7 εκατ. ευρώ και την δεύτερη κατά 3,90% στα 0,3450 ευρώ με συναλλαγές αξίας 7,7 εκατ. ευρώ.

Στο -3,08% και στις 159,09 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης που κινήθηκε μεταξύ των 164,15 μον. και 158,39 μον. (-3,51%). Το σύνολο της αξίοας των συναλλαγών ανήλθε σε 49,8 εκατ. ευρώ (59.5%) και σε 61,33 εκατ.τεμάχια (89,7%).

Ο FTSE25 τώρα υποχώρησε κατά 1,56% στις 384,20 μονάδες, με χαμηλό ημέρας στις 382,30 (-2,05%) και υψηλό 390,91% (+0,16%). Η αξία των συναλλαγών του στα 79,7 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 95,22% του συνολικού τζίρου. Τέσσερις μετοχές του ενισχύθηκαν οριακά (από 0,16% έως και 0,65% και πρόκειται για τις ΜIG, ΕΕΕ, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+0,46% και ΟΠΑΠ), τέσσερις δεν άλλαξαν τελικά τιμή (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ιντραλοτ, Motor Oil) και οι υπόλοιπες 17 υποχώρησαν (Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank, Jumbo στο -2,19%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-2,02% στο -2,02% και Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-1,96% στο -1,96%).

Ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 1.113,75 μονάδες λόγω του +8,11% της Σαράντης. Τρεις τίτλοι στο συν (Autohellas 1,03%, Aegean 0,95%) πέντε χωρίς αλλαγή (ΟΛΘ, Lamda, ΕΥΑΠΣ, Πλαστικά Θράκης, ΠΛΑΘ Ιντρακομ) και 12 στο μείον (Αττικής -6,62%, Υγεία -2,94%, Ιατρικό -2,87%, Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ-2,80% -2,80%, Σωληνουργεία Κορίνθου -1,95%).

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμπεριφορά του ΟΛΘ, ΟΛΘ που δεν άνοιξε στο ταμπλό κι αυτό γιατί κανείς δεν πουλούσε στη τιμή του χθεσινού κλεισίματος όπου ζητούσαν 3.300 τεμάχια. Ο πρώτος πωλητής βρισκόταν στο +4% για λίγα κομμάτια. Επίσης, ξεχώρισε η μετοχή της Σαράντης, η οποία έκλεισε στα υψηλά ημέρας (8,11%) και στα επίπεδα των 8,00 ευρώ ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του.

Επίσης, τέταρτη ανοδική στις τελευταίες πέντε για το warrant της Alpha Bank (+3,85%) και από τα 1,4600 στα 1,6200 ευρώ. Μάλιστα στο μείον δόθηκαν 157.000 τεμάχια από τα 850.000 τεμάχια. Σημαντικές πιέσεις στο Warrant της Πειραιώς (-4,67%) και της Εθνικής (-3,52% και με τζίρο μόλις 131.000 ευρώ).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-3,08%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+4,35%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 68 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι traders άφησαν το ΣΜΕ ελαφρώς ψηλότερα από την τιμή κλεισίματος του 25άρη, δηλαδή διατήρησαν την ίδια στάση με εκείνη που επέλεξαν τη Δευτέρα παρά τη βουτιά του υποκείμενου δείκτη που την προκάλεσε σε μεγάλο ποσοστό το -3,1% του τραπεζικού κλάδου. Παρουσιάζουν συνεπώς μια σχετική αδιαφορία για την βραχυπρόθεσμη τάση και συναλλάσσονται στη μέρα κάθε φορά που η διακύμανση δημιουργεί προϋποθέσεις για αξιοπρεπή κέρδη ή ζημίες από κινήσεις intraday.

Για να απαντήσουμε στο γιατί «αδιαφορούν» αναζητήσαμε την εξέλιξη των όγκων στα παράγωγα με βάση την πορεία του 25άρη από τις αρχές Οκτωβρίου ως σήμερα. Ήτοι  για τους δέκα και μισό τελευταίους μήνες και διαπιστώσαμε ότι στη ζώνη μεταξύ των 365 μονάδων ως τις 405 χονδρικά οι θεσμικοί έχουν κρατήσει τις τιμές του δείκτη των blue chip από τον Οκτώβριο ως τις 7 Ιανουαρίου φέτος και μετά από τις 11 Απριλίου ως τις 13 Μαΐου αλλά και από τις 24 Ιουνίου ως σήμερα. Πέντε μήνες και μισός στους δέκα και μισό ο δείκτης των παραγώγων ήταν από τις 365 ως 40 μονάδες ψηλότερα ενώ την ίδια περίοδο το μέγιστο κλείσιμό του ήταν στις 440 χονδρικά και το ελάχιστο στις 341. Οι 40 αυτές μονάδες στις 99 που είναι το εύρος διακύμανσης του δείκτη την ίδια περίοδο είναι από τα παραπάνω οι πλέον δημοφιλείς. Άρα στα χαρτοφυλάκια τα θεσμικά που υπάρχουν  μετοχές τραπεζών δεν είναι δυνατό να μην έχουν σε αρκετές περιπτώσεις κοινή τιμή κτήσης. Οι «μάχες» που δίνονται από διαχειριστές τέτοιων χαρτοφυλακίων αφορούν περισσότερο σε διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε καλά επίπεδα για την εποχή παρά σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ωστόσο μέρος των χαρτοφυλακίων που έχουν σχηματίσει θέσεις όταν ο 25άρης ήταν πάνω από τις 405 μονάδες προφανώς τώρα αποτελούν τα θύματα όσων θέλουν να εξαντλήσουν την υπομονή τους για να ρευστοποιήσουν με απώλειες. Ανάμεσα σε αυτών των κατηγοριών χαρτοφυλάκια γίνονται πραγματικές μάχες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές άγγιξαν κορυφή έξι-και-μισό-έτών, ενώ το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό έναντι του ευρώ σήμερα Τετάρτη, ενώ οι επενδυτές περιμένουν βασικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, καθώς και μια συνάντηση της Federal Reserve, που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια προοπτική για πιο επιθετική πολιτική.

Η Fed δεν θα ενημερώσει για τις οικονομικές προβλέψεις της και η πρόεδρος Janet Yellen δεν θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, διατηρώντας την εστίαση των επενδυτών ξεκάθαρα στη δήλωση.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μάζεψε τις απώλειες που εμφάνισε νωρίς για να αυξηθεί 0,5% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε περίπου 0,2%, αν και τα αναμενόμενα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή δημιουργούν αμφιβολίες για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο.

Στη Wall Street εν μία νυκτί, οι αδύναμες προβλέψεις και προοπτικές  από την εταιρεία ταχυμεταφορών United Parcel Υπηρεσία (UPS), άνοιξε το δρόμο για ευρείες ρευστοποιήσεις, πιέζοντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τον S&P 500  κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 14-ημερών.

Παρόλα αυτά, σχεδόν το 70% των εταιρειών του S & P 500 που έχουν ανακοινωθεί ήδη έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες για τα κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, ποσοστό το οποίο είναι αρκετά πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 63%. Αργότερα σήμερα, η Fed αναμένεται να μειώσει μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κατά 10 δισ. δολάρια.

Επίσης, αργότερα, το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να αναφέρει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, αφού συρρικνώθηκε κατά 2,9% κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Την Παρασκευή, οι βασικές μισθοδοσίες του Τμήματος Εργασίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 231.000 τον Ιούλιο, μετά την αύξηση των 288.000 τον Ιούνιο. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται σταθερό στο 6,1%.

Με την ανεργία στις ΗΠΑ πτώση κατά τους τελευταίους μήνες και τον πληθωρισμό σε σύσφιξη, ορισμένοι πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προσαρμόσει τη διατύπωση της και να προβάλει την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε στο 2,465% στην Ασία, όχι μακριά από το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 2,462% Τρίτη, όταν πήρε την υποστήριξη από το  χτύπημα σε επίπεδα ρεκόρ χαμηλών στις  αποδόσεις του δημόσιου χρέους της Γερμανίας της Ιταλίας και τα Ισπανίας.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης, το σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης, βυθίστηκε τόσο χαμηλά όσο 1,12%.

Αυτό βοήθησε το δολάριο να χτυπήσει ένα υψηλό οκτώ μηνών έναντι του ευρώ, στα 1,3404 δολάρια και στις ασιατικές συναλλαγές πορεύεται στα 1,3411 δολάρια.

Έναντι του γεν, το δολάριο ήταν σταθερό στα 102,13 JPY γεν αφού έσπασε το επίπεδο των 102, την Τρίτη, για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουλίου.

Το αμερικανικό αργό έφτασε μέχρι περίπου +0,1% στα 101,11 δολάρια το βαρέλι μετά την επαφή με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 100,37 δολαρίων την Τρίτη, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου.

Η τιμή Spot του χρυσού ήταν ελαφρώς υψηλότερα στα 1.299,75 δολάρια η ουγγιά, μετά την ολίσθηση 0,5% και το σπάσιμο κάτω από τα 1.300 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup

H προσδοκία αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας από την Moody’s (σε συνέχεια της Πορτογαλικής) κατά τις ανακοινώσεις της 1ης Αυγούστου και οι Πρωθυπουργικοί "χρησμοί" για ευοίωνη εξέλιξη του ζητήματος της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα αποφυγής πρόωρων εκλογών, συνέβαλαν στην αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1200 μονάδες, υποβοηθούμενα από την διαμόρφωση τριψήφιας αξίας ημερήσιων συναλλαγών.

Όμως, σύντομα διεφάνη ότι η διατηρησιμότητα του θετικού αυτού momentum ήταν προβληματική καθώς τα πραγματικά δεδομένα για την Αγορά παραμένουν δυσοίωνα:

Η στασιμότητα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων οδήγησε σε μια ακόμη αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η δυστοκία περί τη διευθέτηση των Τραπεζικών NPLs διαμορφώνει απαισιόδοξες προσδοκίες για τα επικείμενα "τεστ κοπώσεως" σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων για τις συστημικές Τράπεζες.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών για την ακίνητη περιουσία είναι πιθανό να προσθέσει νέες ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις για το Δημόσιο, καθώς η φοροδοτική ικανότητα Φυσικών και Νομικών Προσώπων βρίσκεται στο ναδίρ.

Αναγνωρίζεται πλέον ότι οι εστίες γεωπολιτικής αναταραχής (Ουκρανία, Γάζα, Λιβύη) διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις χαμηλών προσδοκιών για τις εταιρικές κερδοφορίες λόγω επιβράδυνσης της Παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, ως επικρατέστερο σενάριο προβάλλει η διορθωτική πορεία των διεθνών Χρηματιστηρίων, εξέλιξη που έχει αποτρέψει η πρωτόγνωρη σε έκταση και διάρκεια χαλαρή νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών.

Εν όψει των παραπάνω, η συντήρηση του χαμηλού τζίρου συνιστά μάλλον ευνοϊκή προϋπόθεση για τη βραχυπρόθεσμη  πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου,  καθώς καθιστά απαγορευτικές ακόμη και τις σκέψεις αποεπένδυσης από αυτό.

Έτσι, δίνεται η ευκαιρία  στον Υπουργό Οικονομικών να εκπληρώσει εμπροθέσμως τα προαπαιτούμενα της τρόικας,  ώστε να λάβει τις απαραίτητες ανάσες ρευστότητας στο εγγύς μέλλον,  προσδοκώντας σε βελτίωση του διεθνούς  περιβάλλοντος. Αν βεβαίως, έχουν αμβλυνθεί οι γεωπολιτικές τριβές και έχουν  μειωθεί οι απειλές που εγκυμονούν για την Παγκόσμια οικονομία, μέσω των αυξημένων τιμών πετρελαίου/φυσικού αερίου και της αρνητικής ψυχολογίας για τη διενέργεια οποιαδήποτε δαπάνης.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι προσδοκίες για μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας οδήγησαν τον KOSPI δείκτη μετοχών της Ν Κορέας σε υψηλά 3,5 ετών και οι μετοχές στην Ασία κινήθηκαν ψηλότερα, δείχνοντας ότι τα αρνητικά από τον νέο κύκλο κυρώσεων οι επενδυτές τα έχουν ήδη ενσωματώσει στις τιμές των μετοχικών αξιών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μιλώντας για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν το ΔΝΤ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους την Τρίτη στο γραφείο της στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει το φθινόπωρο του 2012, για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας. «Το πρώτο βήμα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ταυτοποιηθεί και το τι μπορούμε να περιμένουμε για να πάμε μπροστά» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αύξηση 1,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο Εγχώριας και Εξωτερικής Αγοράς) σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2013 προς το 2012. Σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 0,4%, έναντι μείωσης 0,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2013, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Την εκτίμηση ότι το τρέχον επίπεδο εσόδων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «δεν θα επιτρέψει την εξάλειψη των χρεών ύψους 800 εκατ. ευρώ, ούτε σε 20 χρόνια» εξέφρασε ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν, σημειώνοντας πάντως πως δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια για εξαγορά της ελληνικής εταιρείας. Σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του, ο κ. Γιακούνιν υπενθύμισε το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρείας για την αγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του λιμένα της Θεσσαλονίκης και της επισκευαστικής εταιρείας Rosco.

Οκτώ στους δέκα κλάδους της ελληνικής οικονομίας υπέστησαν απώλειες την τελευταία πενταετία λόγω της κρίσης, ενώ μόλις δύο στους δέκα κλάδους εμφάνισαν αυξητική πορεία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP Group. Την τελευταία διετία καταγράφεται πάντως μια αισθητή μείωση των ζημιών. Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group αποτύπωσε στη μελέτη της τις συνέπειες της κρίσης στους διαφόρους κλάδους και υποκλάδους της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία πενταετία. Για το σκοπό της ανάλυσης έγινε χρήση των αναλύσεων και των συμπερασμάτων  των πιο πρόσφατων Κλαδικών Μελετών, για 87 κλάδους ή κατηγορίες προϊόντων.

Μοναδική ελληνική εταιρεία που συγκαταλέγεται στον δείκτη Euronext Vigeo Eurozone 120 αναδεικνύεται ο όμιλος ΟΤΕ,ΟΤΕ-1,11% ανάμεσα σε κορυφαίες εταιρείες της Ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα δείκτη που έχει στόχο την προώθηση και τη στήριξη των υπεύθυνων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, ο Euronext Vigeo Eurozone 120 αποτελεί έναν από τους επτά δείκτες αειφορίας που έχουν δημιουργηθεί από τον Euronext, τον μεγαλύτερο χρηματιστηριακό όμιλο στον κόσμο, και τον Vigeo, κορυφαίο ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης ομίλων και εταιρειών σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης

Τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ΚΥΠΡ από την 1η Αυγούστου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2014, ανακοίνωσε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα και από σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι κατέληξε στην απόφαση αυτή «ώστε να δοθεί χρόνος, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δοθεί από την εταιρεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου και τη δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου το οποίο θα αφορά την εισαγωγή όλων των μετοχών της στο ΧΑΚ».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πτώση της τάξης του 7% εμφάνισε το ΑΕΠ της Ιταλίας από το 2000 μέχρι το 2013, με τη φορολογική πίεση να αυξάνεται την ίδια περίοδο κατά 5%, σύμφωνα με την εμπορική ένωση Confcommercio. Η Confcommercio, βάσει στοιχείων που επεξεργάσθηκε, επισημαίνει ότι η Ιταλία κατέχει τα «πρωτεία» όσον αφορά στην φορολογική πίεση στην Ευρώπη, αφού, στην πραγματικότητα, ο κάθε πολίτης καλείται να καταβάλλει στο δημόσιο – μέσω των διάφορων δημοτικών και κρατικών φόρων – το 53,2% του εισοδήματός του. Παράλληλα, ο συνολικός τζίρος της παραοικονομίας υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 17,3% του ΑΕΠ.

Μάχη με το χρόνο δίνει η Αργεντινή, καθώς η κυβέρνησή της έχει λιγότερο από 48 ώρες στη διάθεσή της προκειμένου να αποφύγει την τρίτη στάση πληρωμών επί του χρέους της σε διάστημα 28 ετών. Ομάδα διαπραγματευτών επρόκειτο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με τον διαμεσολαβητή που έχει ορίσει αμερικανικό δικαστήριο, με στόχο μία συμβιβαστική λύση στη διαμάχη της με τα hedge funds. Βάσει των αποφάσεων της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η Αργεντινή καλείται να αποπληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα πιστωτών, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση χρέους και να δεχτούν «κούρεμα». Θα πρέπει, λοιπόν, να καταβάλει το ποσό των 539 εκατ. δολαρίων έως τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Διορθωτικά κινήθηκε χθες ο χρυσός, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τις θέσεις τους ώστε να τοποθετηθούν σε περισσότερο αποδοτικές επενδύσεις, με αφορμή τα καλύτερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ. Απώλειες κατέγραψε και το πετρέλαιο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των αποθεμάτων. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,4% ή 5 δολάρια, κλείνοντας στα 1.298 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού έχασαν 70 σεντς, ή 0,7%, καταγράφοντας πτώση στα 100,97 δολάρια ανά βαρέλι.

Ανοδικά κινήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία, τον Ιούνιο, για πρώτη φορά τους τελευταίους σχεδόν 12 μήνες.

Παράλληλα, ο δείκτης προσφοράς εργασίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,7% τον Ιούνιο, από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από τον Αύγουστο του 2013, όταν το ποσοστό είχε ανέλθει στο 4,1%.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα