Ζυμώσεις για τα αξιώματα της Κομισιόν

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την επιλογή των επιτρόπων - Στις 30 Αυγούστου οι τελικές αποφάσεις
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 07:00
UPD:07:04
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Εως τα τέλη Ιουλίου η κάθε χώρα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει τον υποψήφιό της για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το μοίρασμα των κρίσιμων χαρτοφυλακίων της Κομισιόν βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναμένεται να κορυφωθούν τον επόμενο μήνα, με τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων να συγκεντρώνει βεβαίως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τον επόμενο μήνα θα δοθεί επίσης η «μάχη» για τις θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος -όπως έχει ανακοινωθεί- θα είναι πλέον «πλήρους απασχόλησης».

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις οικονομικές θέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς καλούνται να προωθήσουν πολιτικές που θα ανταποκριθούν στη δέσμευση για «αλλαγή πλεύσης», με περισσότερη έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Το Παρίσι διεκδικεί τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων και έχει στο πλευρό του τις χώρες του Νότου, οι οποίες θα ήθελαν να δουν τη γερμανική κυριαρχία να περιορίζεται.

Αν και επισήμως το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι δεν θα ήταν αντίθετο σε μία τέτοια εξέλιξη, αρκετές φωνές τόσο στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης όσο και σε χώρες - υπέρμαχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την «καταλληλότητα» της επιλογής αυτής.

Οπως επισημαίνουν, η Γαλλία έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ ηγείται της ομάδας που ζητά τουλάχιστον πιο «ευέλικτη» ερμηνεία, αν όχι αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Δεν παύει, ωστόσο, να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανένα κράτος-μέλος της Ενωσης.

Εως τα τέλη Ιουλίου η κάθε χώρα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει τον υποψήφιό της για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει τόσο τη νομοθετική πρωτοβουλία όσο και την εκτελεστική εξουσία στην Ενωση και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να ορίσει το ποιος θα αναλάβει το κάθε χαρτοφυλάκιο, ύστερα από συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Αυγούστου, ενώ η νέα σύνθεση της Κομισιόν θα πρέπει στη συνέχεια να λάβει το πράσινο φως και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο και μπορεί να την εγκρίνει ή να την απορρίψει μόνο στο σύνολό της και όχι να ψηφίσει επί κάθε υποψηφίου ξεχωριστά.

Το Βερολίνο έχει ήδη αποφασίσει να δώσει την ευκαιρία στον Γκίντερ Ετινγκερ, σημερινό επίτροπο Ενέργειας, να ανανεώσει τη θητεία του, ενώ το Παρίσι, αν και δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προτείνει για την Κομισιόν τον Πιερ Μοσκοβισί, πιέζοντας βεβαίως για το οικονομικό χαρτοφυλάκιο.

Ο κ. Μοσκοβισί, στέλεχος των Σοσιαλιστών, είναι ένας πολιτικός ο οποίος από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας είχε έλθει σε σύγκρουση με την Επιτροπή, ασκώντας οξεία κριτική στην επίμονη προσήλωση των Βρυξελλών στις πολιτικές λιτότητας.

Υστερα από σκληρή διαπραγμάτευση, πάντως, πέτυχε να εξασφαλίσει παράταση δύο ετών στην προθεσμία για μείωση του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ο 56χρονος Μοσκοβισί, κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις για την ανάληψη του κρίσιμου πόστου από Γάλλο πολιτικό, έκανε λόγο για «προκαταλήψεις» και «επιθέσεις» κατά της Γαλλίας, στις οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί τέλος.

Δεν θα πρέπει, πάντως, να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η γαλλική πλευρά να επιλέξει μία λιγότερο «συγκρουσιακή» υποψηφιότητα. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι αυτό της πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελιζαμπέτ Γκιγκού.

Τα φαβορί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Reuters, στην Ελλάδα «φαβορί» για τη θέση του επιτρόπου είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ πιθανός υποψήφιος θεωρείται και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα