Σε ιδιώτες έως το 65% της Αγροτικής

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2001 16:16

Η αποκρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και η αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας με ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της εγχώριας ή της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς προσδιορίζεται βάσει τεσσάρων στόχων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Οι στόχοι αυτοί είναι:

- Διάθεση πακέτου μετοχών πέντε θυγατρικών (ΚΑΕ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Αγνό, Ροδόπη και ΕΛΒΙΖ) σε στρατηγικό επενδυτή.

- Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2002 προγραμματίζεται η εισαγωγή των εταιρειών Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ και ΑΤΕ Leasing στο ΧΑΑ.

- Στο χαρτοφυλάκιο των Μη Εκτοκιζομένων Δανείων της Τράπεζας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ένα σύγχρονο σύστημα Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου (Risk Management) με στόχο την μείωση του σημερινού επιπέδου.

- Το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στη μείωση της συμμετοχής του στη μετοχική σύνθεση της Αγροτικής Τράπεζας από 85% που είναι σήμερα. Το ποσοστό του Δημοσίου στην ΑΤΕ θα παραμείνει τουλάχιστον 35%, έτσι ώστε το Δημόσιο να καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές της Τράπεζας ιδιαίτερα στην κατεύθυνση υποστήριξης της ανάπτυξης της υπαίθρου.

H μείωση της κρατικής συμμετοχής στην ΑΤΕ θα επιδιωχθεί με τους κάτωθι τρόπους:

α) Αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου μέσα στο 2002.

β) Εκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 100 δισ. δρχ. μετατρέψιμου σε μετοχές της ΑΤΕ τις οποίες κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

γ) Διάθεση πακέτου μετοχών ίσου με το 8% των μετοχών της ΑΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις με τη μέθοδο του Block Trading.

δ) Διάθεση ενός επί πλέον ποσοστού 10% των μετοχών της ΑΤΕ στο επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή το δεύτερο εξάμηνο του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα