Γνώμη: Απορίες ελεγκτών

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 07:00
UPD:07:09
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας, μεταξύ των πολλών που άκουσαν οι συνομιλητές της υπουργοί, είναι η απορία των εκπροσώπων των δανειστών γιατί αυξήθηκαν οι φτωχοί!

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Σύμφωνα με την κβαντική φυσική, όταν δεν βλέπεις ένα πράγμα αυτό μπορεί και να μην υπάρχει. Δηλαδή όταν δεν βλέπουμε το φεγγάρι, αυτό μπορεί και να μην υπάρχει. Πρόκειται για την επιστημονική εκδοχή του στρουθοκαμηλισμού. Τι σχέση μπορεί να έχει η κβαντική φυσική και ο στρουθοκαμηλισμός με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις; Μεγάλη, όπως φαίνεται.

Στην πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας, μεταξύ των πολλών που άκουσαν οι συνομιλητές της υπουργοί, είναι η απορία των εκπροσώπων των δανειστών γιατί αυξήθηκαν οι φτωχοί! Στο κεφάλαιο της εξέτασης του αποκαλούμενου κοινωνικού προϋπολογισμού, οι οικονομολόγοι της τρόικας διαπίστωσαν ότι υπάρχει υπέρβαση στο κονδύλι για τη χρηματοδότηση του ΕΚΑΣ, καθώς το 2014 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των δικαιούχων λόγω της μείωσης των εισοδημάτων. Η εξέλιξη αυτή τους προκάλεσε αρνητική έκπληξη και ζήτησαν εξηγήσεις! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το επίδομα επαναχορηγείται σε 15.495 συνταξιούχους που είχε διακοπεί το 2013, ενώ δίνεται για πρώτη φορά και σε 12.571 συνταξιούχους.

Δηλαδή διαπίστωσαν ότι δίνεται σε περισσότερους από όσους αρχικά είχε υπολογιστεί και ενώ για φέτος δέχθηκαν να υπάρχει κάλυψη του επιπλέον ποσού από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, από το 2015 ζήτησαν «ψαλίδι». Αναρωτήθηκαν άραγε γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων; Προφανώς όχι και προφανώς δεν τους το επισήμαναν οι συνομιλητές τους υπουργοί, γιατί δεν μας είπαν κάτι τέτοιο.

Το ΕΚΑΣ χορηγείται σε συνταξιούχους με αποδοχές από ένα ορισμένο ποσό και κάτω. Οταν μειώνεις το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, δεν είναι απολύτως λογικό να αυξηθούν οι δικαιούχοι, αφού περισσότεροι θα έχουν χαμηλές αποδοχές; Δεν χρειάζεται γνώση των… κβαντικών μαθηματικών για να το καταλάβει κανείς αυτό. Απλή λογική απαιτείται, η οποία ενίοτε απουσιάζει από τους εκπροσώπους των δανειστών. Οσο για τη «συνταγή» που προτείνουν, είναι είτε η περικοπή του ΕΚΑΣ είτε να χαμηλώσει το όριο και να το λαμβάνουν λιγότεροι.

Η υπόθεση του ΕΚΑΣ είναι μία από τις πολλές «απορίες» των ελεγκτών της τρόικας. Οι ίδιοι ήταν που προέβλεπαν επιστροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2012, οι ίδιοι εξέφρασαν απορία για το μεγάλο αριθμό των ανέργων, τη μείωση των εισφορών στα Ταμεία, που προκάλεσε η ίδια η πολιτική που επέβαλαν και άλλα πολλά. Η κορυφαία ίσως «επιτυχία» τους ήταν οι λύσεις για το χρέος που επέβαλαν το 2012, με το PSI και την επαναγορά των ομολόγων. Περιέκοψαν χρέος 137,9 δισ. ευρώ, για να αποκαλύψει η Τράπεζα της Ελλάδος ότι το καθαρό όφελος ήταν μόλις 51,2 δισ. ευρώ και το χρέος είναι ξανά μη βιώσιμο, εάν δεν περικοπεί για τρίτη φορά.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα