ING: Άνω του 3% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2014

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 11:35
UPD:11:41
Shutterstock

Να ξεπεράσει το 3% αναμένει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2014 η ING Investment Management, εκτιμώντας ότι παρά τις κάποιες αρνητικές ενδείξεις το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να μεγεθύνεται σε παγκόσμια κλίμακα με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό γεωγραφικών ζωνών τελικά να εξέρχονται της ύφεσης.

Στο συνέδριο για τις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την 2α Ιουλίου 2014, η ING IM επεσήμανε έναν αριθμό θετικών εξελίξεων, όπως η καλή πορεία της απομόχλευσης της οικονομίας των ΗΠΑ, η αισθητή πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών ευρωπαϊκών κρατών-μελών και η περιστολή των ανισορροπιών στις αναπτυσσόμενες αγορές. Αναφέρει επίσης ότι οι νομοθέτες αντιμετωπίζουν πλέον τα θέματα με πιο εποικοδομητικό τρόπο συμπεριλαμβανομένων και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τον Abe στην Ιαπωνία (Abenomics), για την οποία η ING IM εκτιμά ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο.

Παρόλα αυτά προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι πάντα ελλοχεύουν και ότι μια πιο ανώμαλη επενδυτική διαδρομή μπορεί να λάβει χώρα προσεχώς όταν οι αβεβαιότητες για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής για τις Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου επανέλθουν στο προσκήνιο ή αν ενταθούν οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στην Κίνα.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου κατά την ING IM αφορούν το ενδεχόμενο μετάδοσης των προβλημάτων των αναδυομένων αγορών στον υπόλοιπο κόσμο, ο αντιπληθωρισμός στην ΟΝΕ και οι βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στα μισθολόγια για τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ενδείξεις για τη διενέργεια των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στις αναδυόμενες αγορές είναι λιγοστές, αν και οι ελπίδες αναπτερώθηκαν μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Ινδία.

Η ING IM εκτιμά ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος παραμονεύει στην Κίνα. Αν και η ανάπτυξη της χώρας φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί (με κινητήριο δύναμη την αύξηση των εξαγωγών προς τις ανεπτυγμένες αγορές και κάποια μικρή βοήθεια από τη νομισματική πολιτική) η κάμψη στην αγορά real estate επιφέρει προβλήματα. Επίσης η πιστωτική επέκταση μεγεθύνεται με υψηλότερους ρυθμούς από την αύξηση του ΑΕΠ.

Μετοχές

Η ING πιστεύει ότι οι μετοχές ακόμα προσφέρουν δελεαστικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με τον Patrick Moonen, Senior Equity Strategist της ΙNG, «τα θεμελιώδη μεγέθη για τις μετοχές είναι ισχυρά. Τα κυλιόμενα στοιχεία της εταιρικής κερδοφορίας έχουν αυξηθεί στο 6.3% από χρονιά σε χρόνια και τα μερίσματα έχουν αυξηθεί κατά 8,6%. Η νομισματική πολιτική παραμένει επεκτατική σε παγκόσμιο επίπεδο και τα εταιρικά οικονομικά μεγέθη είναι ισχυρά, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την παγκόσμια δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων η οποία καταγράφει αύξηση κατά 75% τους πρώτους 5 μήνες του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2013».

Αναφορικά με τις μετοχές, η ING IM δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στην Ευρώπη από τις Η.Π.Α. Δηλώνει ότι υπάρχει ριζική αλλαγή στην εταιρική κερδοφορία στην Ευρώπη και ότι οι χαμηλότερες αποτιμήσεις ως προς τις μετοχές των Η.Π.Α. μπορεί πολύ γρήγορα να μηδενιστεί. Επίσης αναφέρει ότι η μείωση των spreads στα ομόλογα περιφερειακών Ευρωπαϊκών κρατών έχουν βοηθήσει τις μετοχές στις εν λόγω αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα