Συγκρατημένη αισιοδοξία

Περιμένοντας τη Φέντεραλ Ριζέρβ
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:06:33

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ αγορές χαιρέτισαν με ανακούφιση την πρόωρη μεταβίβαση της εξουσίας από τις ΗΠΑ στη μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση, αλλά τα χαμόγελα ήταν συγκρατημένα εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Μετά την τελμάτωση των τελευταίων εβδομάδων τα «χαμόγελα» φαίνεται ότι επέστρεψαν στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η πρόωρη παράδοση της εξουσίας από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα του αναμενομένου, επισκίασε προσωρινά τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ. Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευτυχισμένες ημέρες δεν είναι οι τελευταίες στην αγορά.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, αλλά τα κέρδη ήταν μέτρια, καθώς ο ρυθμός ανόδου περιορίστηκε από τις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 14,75 μονάδες, ποσοστό 0,14%, φθάνοντας στις 10.357,09 μονάδες. Με απώλειες 5,65 μονάδων, ποσοστό 0,28%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.019,82 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα οι κυριότεροι δείκτες υποχώρησαν εν όψει τριών μεγάλων γεγονότων που υπάρχουν στην ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας: η συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%, η μεταβίβαση εξουσίας από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και η ανακοίνωση στοιχείων για την εργασία στις ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή.

Μερικοί αναλυτές έχουν την πεποίθηση ότι όταν τα γεγονότα της εβδομάδας περάσουν και οι αναφορές για κερδοφορίες δευτέρου τριμήνου αρχίσουν να ανακοινώνονται από την επόμενη εβδομάδα, οι μετοχές θα είναι σε θέση να ξεφύγουν από το στενό εύρος διακύμανσης που κινούνται από τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου, υποστηριζόμενα από μετοχές του τομέα αυτοκινητοβιομηχανίας, χημικών και ταξιδίων μετά την πρόωρη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ, η οποία βοήθησε στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα