Τη δυνατότητα της Ελλάδας να θέσει νέες προτεραιότητες μετά από 6 χρόνια ύφεσης διαπιστώνει η σύνοψη των εργασιών της 18ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση η οποία διοργανώθηκε στην Αθήνα. Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,3% προβλέπει για το 2014 το Economist Intelligence Unit.
«Η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα δεν αφορά πλέον ένα Grexit αλλά ένα Grecovery, καθώς μετά από μία καθίζηση της τάξης του 30% η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να τεθεί ξανά σε ρυθμούς μεγέθυνσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα του συνεδρίου στο οποίο προήδρευσαν ο Executive Editor του Economist Daniel Franklin και η Senior Analyst του Economist Intelligence Unit Joan Hoey.
«Το ΔΝΤ εκφράζει προσεκτική αισιοδοξία» για την ελληνική υπόθεση, καθώς η έξοδος από την κρίση συνοδεύεται από «πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και χρέους» και «πολύ χαμηλή παραγωγικότητα», σύμφωνα με τη σύνοψη του συνεδρίου, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκτίμηση του ΟΟΣΑ: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αλλά από πολύ χαμηλή βάση».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση να καταστεί βιώσιμο στο επίπεδο του 4,5% του ΑΕΠ.
Αναφορικά με την ποιότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η σύνοψη του συνεδρίου διαπιστώνει σταθερότητα μετά από μια σειρά stress tests, δύο ανακεφαλαιοποιήσεις και την άντληση κεφαλαίων μέσω του ιδιωτικού τομέα για τις συστημικές τράπεζες. Ωστόσο, γίνεται λόγος για αβεβαιότητα που προκύπτει αφενός από την υπερχρέωση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αφετέρου από την παράμετρο του πολιτικού ρίσκου.
Μεταξύ άλλων, μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου ξεχωρίζουν:
-
Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης όπως τις διατύπωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης: ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, προσέλκυση επενδύσεων, περαιτέρω περιορισμός της γραφειοκρατίας και ενδυνάμωση της φορολογικής διοίκησης.
-
Το τετράπτυχο της κυβερνητικής στρατηγικής δια στόματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση, ανάπτυξη, ασφάλεια, υπό την επισήμανση ότι προωθούνται σταδιακές φοροελαφρύνσεις χωρίς αυτές να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων.
-
Η έκκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αφενός κατά της «λιτότητας» και των ιδιωτικοποιήσεων, αφετέρου υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης του «μνημονίου» και μιας κοινής ευρωπαϊκής συμφωνίας για το σύνολο του ευρωπαϊκού χρέους.
-
Η διαπίστωση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι περί «ιδιαίτερα αξιοσημείωτης προόδου» στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου σε επίπεδο δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και μεταρρυθμίσεων, γεγονός το οποίο κατά τη γνώμη του δεν αναγνωρίζεται επαρκώς από τον ευρωπαϊκό Βορρά.
Ο τουρισμός (κατέχει 1 στις 5 θέσεις εργασίας) και η ναυτιλία (κατέχει το 15% του παγκόσμιου στόλου) αναδείχθηκαν ως οι δύο παράγοντες – κλειδιά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρουσιάζει ενδιαφέρον η παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία επισήμανε την ανάγκη για μία νέα «διαδικασία σύγκλισης» στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία θα περιλαμβάνει περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς αλλά και περαιτέρω συγκέντρωση εθνικής κυριαρχίας.
Newsroom naftemporiki.gr