Έκοψαν το «ρεύμα» στις φοροελαφρύνσεις

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 09:41
UPD:11:06
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η αγωνία και ο μεγάλος φόβος της Τρόικας, είναι με το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, να υπάρξει χαλάρωση και επιστροφή στα χρόνια προ κρίσης.

A- A A+

Έναν ακόμη πονοκέφαλο απέκτησε η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Όπως παραδεχόταν αργά χθες το βράδυ, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η απόλυτα αρνητική στάση των εκπροσώπων των δανειστών στο ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων βρίσκεται στον αντίποδα των εξαγγελιών τόσο του Πρωθυπουργού όσο και μελών της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Την ίδια μάλιστα ώρα που ο Πρωθυπουργός, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει να μειώνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις, χωρίς παράλληλα να θέτει σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πέτυχε η χώρα.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η αγωνία και ο μεγάλος φόβος της τρόικας, είναι με το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, να υπάρξει χαλάρωση και επιστροφή στα χρόνια προ κρίσης.

Ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η κατηγορηματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ σε τυχόν απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Είναι κάτι που επισημάνθηκε μετ’ επιτάσεως αρκετές φορές από τον υπεύθυνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Φίλιππου Σαχινίδη και τους Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα από τη γραμματεία παρακολούθηση κυβερνητικού έργου.

Σήμερα η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση (10 πμ), με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη (2 μμ) και με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια (4.30 μμ).

Στις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι ο πιο ασφαλής δρόμος για αν βγει η χώρα από την κρίση είναι η ανάπτυξη γι αυτό και οι χθεσινή σφοδρή επίθεση του Πρωθυπουργού κατά των συντεχνιών, όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε, και οι αναφορές του σε μία Ελλάδα όπου αλλάζουν όλα και σε μία χώρα η οποία «γίνεται φιλική προς τις επενδύσεις».

Στο μέτωπο της ΔΕΗ, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Μπούρας είναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος της απόρριψης του δημοψηφίσματος στη σημερινή συνεδρίαση του Α’ Θερινού τμήματος της Βουλής, απούσας της αντιπολίτευσης, με βασικό σκεπτικό ότι οι προτάσεις δεν είναι ομοειδείς, τα ίδια τα κόμματα δεν θέλουν να συναθροιστούν και το το νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή