Επαίνους για την Ισπανία επεφύλαξε και σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διότι η χώρα προώθησε δημοσιονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις και φρόντισε αυτές να συμβάλλουν στην απασχόληση και τη μείωση των μισθών, καθώς η χώρα πασχίζει με κόπο να βγει από την ύφεση που πλήττει την οικονομία της.
Σε μια ετήσια αξιολόγηση του για την πορεία της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι η Ισπανία έχει «κάνει μια στροφή» και ότι έχει βγει από την οικονομική κρίση την οποία είχε προκαλέσει το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ισπανική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη με ρυθμό 1,2% το 2014 και 1,6% το 2015, δηλαδή πολύ χαμηλή, κατά τους ειδικούς, για να μειωθεί γρήγορα η ανεργία που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και πλήττει πάνω από έναν εργαζόμενο στους τέσσερις.
Αφού επέβαλε μια πολιτική λιτότητας, η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε τον Ιούνιο τη μείωση των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος και των φόρων για τις επιχειρήσεις από το 2015. Αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο πακέτο μέτρων που προωθεί μια αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), παρά τις συστάσεις του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση συνεπάγονται μια «μείωση των (φορολογικών) εσόδων της χώρας», επισήμανε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισπανία σε μια τηλεφωνική διάσκεψη στην οποία παρουσίασε την έκθεση. «Αυτό θα μπορούσε να εξισορροπηθεί από νέα (σ.σ. φορολογικά) μέτρα στο μέλλον», επέμεινε.
«Κατά δεύτερο λόγο, μας φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία για την απασχόληση, αλλά ότι αυτή (σ.σ. η μεταρρύθμιση) θα μπορούσε να στοχοθετήσει με πιο άμεσο στόχο χαμηλούς μισθούς, μειώνοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ακόμη το Ταμείο κάλεσε την κυβέρνηση στην Μαδρίτη να επιδιώξει μια αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία, για παράδειγμα αυξάνοντας τους δασμούς και καταργώντας τον μειωμένο ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
Πηγή: ΑΜΠΕ