Οδηγός η τεχνολογία

Τα επιτόκια «ψαλιδίζουν» τα κέρδη
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:06:31

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στοιχείων για αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας επισκίασε τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με πρωταγωνιστή το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, αλλά η νευρικότητα που επικρατεί εν όψει της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια και τη μελλοντική στάση της στην εφαρμογή της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής «ψαλίδισε» τα κέρδη.

Η γενική εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι σήμερα η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25%, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά εάν η κεντρική τράπεζα επιμείνει στην πολιτική των σταδιακών αυξήσεων, όπως είχε ήδη δηλώσει, για να διαμορφωθεί το κόστος δανεισμού στο 2,25% στο τέλος του έτους.

Υπάρχει και μια μειοψηφία αναλυτών η οποία πιστεύει ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50%, αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πλήγμα για τις αγορές.

Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν με ανυπομονησία να δουν εάν η κεντρική τράπεζα λέει περισσότερα απ' ό,τι πράττει με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης των νομισματικών αρχών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 56,34 μονάδες, ποσοστό 0,54%,φθάνοντας στις 10.413,43 μονάδες. Με άνοδο 15,11 μονάδων, ποσοστό 0,75%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.034,93 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά, καθώς, όπως φαίνεται, ανησυχούν περισσότερα για την αύξηση των επιτοκίων. Μερικές μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών δέχθηκαν πιέσεις λόγω της νέας υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου στα κατώτερα διμήνου, ενώ η πτώση των τιμών του χρυσού επηρέασε εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 0,45%, στις 1.006,61 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,4%, στις 2.828,59 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,20%, στις 11.860,81 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα