Γιούνκερ: Από τους Σοσιαλδημοκράτες ο επόμενος επίτροπος Οικονομικών

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 17:02
UPD:17:10
REUTERS/STEFANIE LOOS

O κ. Γιούνκερ ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο στις 15 Ιουλίου θα κληθεί να επικυρώσει την εκλογή του ως προέδρου της Κομισιόν (φωτ.αρχείου).

Από τον χώρο των Σοσιαλδημοκρατών θα προέλθει ο νέος επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα, όπως υποστήριξε ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε διαβουλεύσεις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο στις 15 Ιουλίου θα κληθεί να επικυρώσει την εκλογή του ως προέδρου της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ιταλός ευρωβουλευτής Τζάνι Πιτέλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Γιούνκερ είναι διατεθειμένος να επιλέξει έναν Σοσιαλιστή για τη θέση αυτή, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη, μετά από πολλά χρόνια λιτότητας.

Επικρατέστεροι για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών εμφανίζονταν μέχρι σήμερα ο Γάλλος πρώην υπουργός Πιέρ Μοσκοβισί και ο νυν πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.

EURONEWS

Μια άλλη χώρα της Ευρωζώνης που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση είναι η Ιταλία, όμως προς το παρόν η Ρώμη προωθεί την υποψηφιότητα της υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Κεντρώων ο Γιούνκερ ελπίζει ότι θα εκλεγεί άνετα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορεί να υπολογίζει σε μια άνετη πλειοψηφία 479 ψήφων σε σύνολο 751.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα