Οι στόχοι του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2004 15:16
UPD:01/07/2004 10:56

Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού και κυρίως στην οικονομική σύγκλιση των περιφερειών στοχεύει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007-2013.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, εγκαινιάζοντας σήμερα τον ευρύ ανοιχτό διάλογο για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007-2013, η διάσταση της περιφερειακής ανάπτυξης με κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων αποτελεί στοίχημα που η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κερδίσει.

Τόνισε επίσης ότι η περιφερειακή ανάπτυξη, ειδικότερα στις φθίνουσες βιομηχανικές περιοχές, και κατά κανόνα όπου δραστηριοποιούνται μεσαίες ή μικρές επιχειρήσεις, απαιτεί την ενίσχυση σε στελέχη των περιφερειακών και τοπικών θεσμών και οργάνων άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, καθώς και των δυνατοτήτων αξιολόγησης των αναγκών.

Ο διάλογος που ξεκινά πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά σε δύο κύριες κατευθύνσεις: στη διερεύνηση και τον εντοπισμό των συνθηκών και ειδικότερων στοιχείων του αναπτυξιακού περιβάλλοντος της περιόδου 2007-2013 και στον προσδιορισμό των στρατηγικών στόχων και των προτεινόμενων δράσεων της αναπτυξιακής πολιτικής.

Για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιόδου 2007 - 2013, που η χώρα μας πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιλέγουμε τον πλέον ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, τόνισε ο κ. Φώλιας, για να προσθέσει ότι η αποτελεσματικότητα του κοινωνικού διαλόγου προϋποθέτει τη συμμετοχή των παραγόντων του πνευματικού και επιστημονικού κόσμου, των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων, της πολιτείας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει πρόσφορο πεδίο για συνεννόηση, συναντίληψη, συλλογική πρωτοβουλία και κοινή δράση, σημειώνοντας ότι με τεκμηριωμένες θέσεις και συστηματική δουλειά μπορούμε να βάλουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα.

Αξιολογώντας, όπως είπε, τις μέχρι σήμερα εμπειρίες και επισημαίνοντας τις όποιες στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες, οφείλουμε να κάνουμε τους αναγκαίους επαναπροσδιορισμούς, ώστε να επιτύχουμε ένα εξωστρεφή χαρακτήρα στον παραγωγικό προσανατολισμό της ελληνικής περιφέρειας, για να συμπληρώσει ότι αυτό μεταφράζεται σε:

-σχέδια προώθησης προϊόντων ονομασίας προέλευσης και τοπικών προϊόντων,

-υποβοήθηση εξαγωγών σε τομείς με μελλοντική ανάπτυξη,

-υποστήριξη τοπικών και ενδιαμέσων φορέων για την στήριξη των εξαγωγών με την προώθηση σχεδίων Αγροτικής Ανάπτυξης και εξαγωγών,

-προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων προβολής για την βελτίωση του βαθμού αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007-2013 θα αποτελέσει τη βάση αξιοποίησης των χρηματοδοτικών πόρων που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η δε κατάρτισή του θα βασιστεί στην εκπόνηση πέντε μελετών. Μιας γενικής μελέτης για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και 4 ειδικών μελετών που αφορούν:

-Την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων,

-Την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού,

-Την ανάπτυξη των υποδομών,

-Την ανάπτυξη του χώρου σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα