Κίνητρα για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα ισχύσουν από την 1.1.2002. Τα κίνητρα, όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, θα ισχύσουν εκτός από τις επιχειρήσεις και για τους συνεταιρισμούς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα ισχύσουν για τις ήδη συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη οι διατάξεις που αφορούν στην εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τα εισοδήματα του 2002.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
-Η αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 2.870.000 δρχ. ή 8.400 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
-Η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
-Η μείωση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολογίας των κερδών για τις επιχειρήσεις που θα προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού.
Οσον αφορά στα κίνητρα για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων αφορούν:
-Στη μείωση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων που θα συγχωνεύονται. Η μείωση αυτή θα ισχύει για τη φορολόγησή τους τον πρώτο χρόνο μετά τη συγχώνευση. Το δεύτερο χρόνο ο φορολογικός συντελεστής θα μειώνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Προϋπόθεση είναι η συγχώνευση να ολοκληρωθεί από 1.1.2002 μέχρι και την 31.12.2005.
-Σε αντίστοιχη μείωση των συντελεστών φορολογίας των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συγχωνεύονται.
-Στη δυνατότητα οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και οι ΕΠΕ που προέρχονται από συγχώνευση να σχηματίζουν από τα αδιανέμητα κέρδη των χρήσεων 2002 έως 2005 το ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων που θα χρησιμοποιείται για νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στα έτη 2003, 2004 και 2005.
-Στην ίδρυση Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών Κλειστού Τύπου (ΑΚΕΣ), τα οποία θα επενδύουν αποκλειστικά σε συμμετοχές σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Υπόχρεοι σε φόρο θα είναι οι συμμετέχοντες στις ΑΚΕΣ και όχι το αμοιβαίο κεφάλαιο.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη:
-Η μείωση του φόρου στο 6% στις αμοιβές που αποκτούν από το 2002 και μετά από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοίαοι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού και σε 3% για το κατώτερο πλήρωμα.
-Η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος από τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητο στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι εισόδημα από αυτό.
-Οι όροι και οι προϋποθέσεις διάθεσης κεφαλαίου εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο στην Ποντοπόρο ναυτιλία.
-Η χορήγηση ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης από 1.1.2002 στους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας που αποσπώνται στη διεύθυνση ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό θα ισχύσει για Πυροσβεστική, Λιμενικό και Αστυνομία καθώς και για το λοιπό προσωπικό που αποσπάται στη διεύθυνση αυτή.
-Η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει στην Αγροτική Τράπεζα το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν προς την τράπεζα οι συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 1999, εφόσον οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πτωχεύσει ή τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η καταβολή του ποσού θα γίνει είτε με έκδοση ομολογιακού δανείου, είτε με τη διάθεση στην ΑΤΕ ισόποσης αξίας μετοχών που κατέχει το Δημόσιο ή η ΔΕΚΑ.