Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφάσισαν τη Δευτέρα να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για το υπερβολικό έλλειμμα εναντίον της Ελλάδας και έξι νέων μελών της Ε.Ε., - Τσεχίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Κύπρου και Μάλτας - επειδή υπερέβησαν το όριο του 3% επί του ΑΕΠ το 2003.
«Συγχαρήκαμε την Ελλάδα για την νίκη της στο ευρωπαϊκό κύπελλο και αμέσως μετά μπήκαμε στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε σε σκωπτικό τόνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αϊχελ.
Το Ecofin υιοθέτησε, όπως αναμενόταν, τις συστάσεις τις οποίες είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Ιουνίου. Οι Βρυξέλλες έδωσαν περιθώριο ως τις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση του στόχου.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν κυρίως διαρθρωτικό χαρακτήρα και θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ σωρευτικά την περίοδο 2004-2005 κατά προτίμηση κατανεμημένα ισομερώς στα δύο αυτά χρόνια.
Στη σύσταση υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι ο δείκτης δημοσίου χρέους, που έφτασε το 103% του ΑΕΠ το 2003 και αναμένεται να μειωθεί οριακά στο 102,8% το 2004, θα μειώνεται με ικανοποιητική ρυθμό.
Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα της Ελλάδας προσδιορίζεται μεν στο 3,2% για το 2004, αλλά η εκτίμηση είναι προσωρινή καθώς αναμένεται η απογραφή των πλεονασμάτων των δημόσιων οργανισμών και των αμυντικών δαπανών (πραγματοποιούνται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία).
Η Επιτροπή έδειξε μεγαλύτερη επιείκεια προς τα νέα μέλη, απευθύνοντάς τους συστάσεις σύμφωνες με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει βάσει των πολυετών δημοσιονομικών τους προγραμμάτων.
Η Τσεχία και η Ουγγαρία διαθέτουν τα μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την επιστροφή στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας ως το 2008. Η Κύπρος, η πλουσιότερη των δέκα νέων μελών έχει τα ίδια περιθώρια με την Ελλάδα, ως το 2005.
Οι επτά παραπάνω χώρες προστίθενται στις τάξεις των κρατών με υπερβολικό έλλειμμα, περιλαμβανομένων Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας.
Η Ιταλία απέφυγε το μέτρο της «έγκαιρης προειδοποίησης» εμφανίζοντας μέτρα συμμόρφωσης εντός του 2004.