Αντίθετη στη χαλάρωση των κανόνων για το έλλειμμα η Γαλλία

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 14:49
UPD:15:04
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Ως «πολύ ευέλικτους» χαρακτήρισε τους τρέχοντες κανόνες για τον υπολογισμό των δημοσίων ελλειμμάτων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ κάποιας τροποποίησής τους.

«Υπάρχει ήδη πολλή ευελιξία στο ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός.

Άλλωστε η Γαλλία επωφελείται ήδη απ' αυτή την "ευελιξία", εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έδωσε περιθώριο δύο ετών για να φθάσει αυτό το όριο του 3%, προθεσμία που εκπνέει την ερχόμενη χρονιά. Όμως οι Βρυξέλλες αμφιβάλλουν ότι το Παρίσι θα τα καταφέρει.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε πρόσφατα «να επωφεληθούμε πλήρως από την ευελιξία» που προσφέρεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το Παρίσι θέλει να αποφύγει να ξεκινήσει σε ευρωπαϊκή κλίμακα ένα μεγάλο παζάρι, στο οποίο κάθε χώρα θα επεδίωκε να αφαιρεθούν από το έλλειμμα οι δαπάνες που την ενδιαφέρουν: οι επενδύσεις η μια, οι αμυντικές δεσμεύσεις η άλλη, τα κόστη του χρέους κ.λπ..

Η Γερμανία έχει από την πλευρά της ήδη κάνει σαφές πως δεν συζητεί αυτές τις σκέψεις, καθώς η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επαίνεσε πρόσφατα το «εξαιρετικό πλαίσιο» που προσφέρουν οι υφιστάμενοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα