Γνώμη: Μισθολογικές παραδοξότητες

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 07:00
UPD:07:00
EUROKINISSI/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Κατά την κατάρτιση του νέου μισθολογίου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η εικόνα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η τρόικα έχει επιβάλει όπως η επόμενη παρέμβαση στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα να υλοποιηθεί το φθινόπωρο και να ισχύσει από την 1-1-2015, διαπιστώνοντας πως το ισχύον σύστημα αμοιβών στο δημόσιο τομέα, που δημιουργήθηκε μόλις το 2011, απλώς έχει τα χάλια του.

Αδιαφανές, με κρυφά και φανερά επιδόματα σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, άνισο, με ευνοημένους υπαλλήλους οι οποίοι την κατάλληλη χρονική στιγμή (των αλλαγών) έτυχε να έχουν επικεφαλής υπουργό ισχυρό πολιτικό πρόσωπο, και παντελώς άδικο σε σχέση με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν χρειάζεται να μπει κανείς σε λεπτομέρειες για να διαπιστώσει τις στρεβλώσεις του μισθολογίου του δημόσιου τομέα. Αρκούν οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες στηρίζονται στις αδυναμίες του ίδιου του συστήματος αμοιβών.

Τι θα πει απλό μισθολόγιο και τι «ειδικό» μισθολόγιο; Γιατί οι αμοιβές της Χ κατηγορίας υπαλλήλων είναι συνδεδεμένες με της Ψ κατηγορίας και ό,τι παίρνει η μία να παίρνει και η άλλη; Γιατί να προβλέπονται αμοιβές για συμμετοχές σε επιτροπές;

Οι βουλευτές, για παράδειγμα, λαμβάνουν έξτρα αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές. Γιατί άραγε; Στα καθήκοντά τους δεν είναι και η συμμετοχή τους στις επιτροπές;

Κάπως έτσι φτάσαμε σε ένα σημείο που το «ενιαίο» μισθολόγιο δεν είναι ενιαίο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευκαιρία το μισθολόγιο να στηθεί από την αρχή και σε στέρεες και γερές βάσεις, ώστε να αντέχει σε προσφυγές και σε κάθε είδους πιέσεις. Και αυτό διασφαλίζεται μόνο όταν είναι απλό. Εάν αρχίσουν ξανά οι διακρίσεις και τα κρυφά και φανερά επιδόματα, το παιχνίδι θα χαθεί.

Η τρόικα προτείνει, επίσης, το ύψος των αμοιβών στο Δημόσιο να είναι ανάλογο της παραγωγικότητας και ακόμη οι μη παραγωγικοί υπάλληλοι να απομακρύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.

Το μέτρο είναι το ιδανικό, αλλά το πρόβλημα είναι ο μηχανισμός που θα μετράει την παραγωγικότητα. Το βασικότερο, κατά την κατάρτιση του νέου μισθολογίου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η εικόνα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Μην ξεχνάμε πως την κρίση που βιώνουμε την προκάλεσε ο διογκωμένος και δυσλειτουργικός δημόσιος τομέας και τα βάρη της προσπάθειας εξόδου από την κρίση σηκώνει αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας.

Στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκαν απώλειες 950.000 θέσεων απασχόλησης από την αρχή της κρίσης, ενώ από το δημόσιο τομέα έφυγαν μόνο οι καθαρίστριες, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα έχουν καταρρεύσει, ενώ δεν συνέβη το ίδιο στο Δημόσιο, όπου καταβάλλονται στην ώρα τους.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα