Σιγκαπούρη : 9,1% η οικονομική ανάπτυξη το β' τρίμηνο

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2004 07:53

ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ρυθμό 9,1% αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Σιγκαπούρης, ταχύτερα από ό,τι αναμένετο, καθώς οι εξαγωγές των chip, των κομπιούτερ και των φαρμάκων αυξήθηκαν.

Ετησίως η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλότερη του 5,9%, που εκτιμούσαν οι 11 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg. Ένα χρόνο πριν η οικονομία των 91 δισ. δολ. αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,7%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Η αύξηση των εξαγωγών από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών, όπως της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. και της Hewlett-Packard Co., ενδέχεται να ωθήσουν την κυβέρνηση στην προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για το σύνολο του έτους. Η Σιγκαπούρη, είναι η πρώτη οικονομία της Ασίας, η οποία ανακοίνωσε αύξηση της ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει και τις λοιπές οικονομίες της περιφέρειας σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Η Σιγκαπούρη έζησε ύφεση το 1998, το 2001 και το 2002 και τώρα αναπτύσσεται, μετά την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, ενώ η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω και σε ποσοστό 2% την πρόβλεψή της για την ετήσια οικονομική ανάπτυξη, στο 7,5%.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της χώρας τονώνεται και από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων των φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της GlaxoSmithKline Plc.

Οι αγορές άνοιξαν υψηλότερα και ο δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,23%, φθάνοντας στις 1.866,39 μονάδες στις 11:08' π.μ. τοπική ώρα. Το δολάριο Σιγκαπούρης σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στο 1,6989.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα