Shanghai Autο : Προς πώληση μετοχών στο εξωτερικό

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2004 08:19

ΤΟ ΠΟΣΟΝ του ενός δισ. δολ., από τη διάθεση μετοχών της στο εξωτερικό, σχεδιάζει να αντλήσει η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, Shanghai Automotive Industry Corp., προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η εταιρεία ψάχνει να βρει αναδόχους για την δημόσια εγγραφή της στο εξωτερικό, σύμφωνα με τραπεζίτη, ο οποίος προσπαθεί να αναλάβει την πώληση των μετοχών της. Η τελευταία ζήτησε από την Citigroup Inc., την China International Capital Corp., την Goldman Sachs Group Inc., την UBS AG και από άλλες τράπεζες τις σχετικές τους προτάσεις μέχρι τις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Η Shanghai Auto έχει συνεργασίες με τη μορφή venture με την General Motors Corp. και την Volkswagen AG, οι οποίες είναι οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες στην αγορά, που σύμφωνε με τις εκτιμήσεις της McKinsey & Co. θα τριπλασιαστεί στα 5,8 εκατ. οχήματα μέχρι το 2010.

Η αυτοκινητοβιομηχανία πουλά μετοχές, καθώς οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον Ιούνιο, αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2002, εξ αιτίας των περιορισμών που έθεσε η κυβέρνηση στις δανειοδοτήσεις.

Οι μετοχές της Denway Motors Ltd. και της Brilliance China Automotive Holdings Ltd. υποχώρησαν κατά 1/3 από τα μέσα του Απριλίου μετά τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης στη δανειοδότηση των αυτοκινητοβιομηχανιών, των βιομηχανιών χάλυβα και των εταιρειών του κλάδου του real estate, προκειμένου να περιορίσει την εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

«Βρισκόμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο για την πώληση των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας στο εξωτερικό», ανέφερε ο Xu Lianglin, γραμματέας του διευθύνοντος συμβούλου της Shanghai Auto, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει άλλο σχόλιο.

Η Volkswagen, η General Motors, η Ford Motor Co. και η Toyota Motor Corp., ανακοίνωσαν πριν από εννέα μήνες τα σχέδιά τους για επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολ. στην Κίνα. Η Shanghai Auto, θα είναι η έβδομη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας που πουλά μετοχές της στο Χονγκ Κονγκ μετά την Dongfeng Motor Corp. – την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία της Κίνας – και επιδιώκει να αντλήσει ποσόν που θα κυμανθεί από 750 εκατ. έως ένα δισ. δολ. φέτος, σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζιτών τον περασμένο Απρίλιο.

Η Volkswagen, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα και συγκεκριμένα το 30%, ανακοίνωσε ότι η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στη χώρα, θα περιοριστεί μεταξύ 18% έως 20%, από αύξηση της τάξης του 76% που σημείωσαν πέρυσι.

Τον περασμένο μήνα, οι πωλήσεις αυτοκίνητων αυξήθηκαν 2,2%, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, μετά τη σημαντική τους αύξηση και σε ποσοστό της τάξης του 29% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Shanghai Auto, που απασχολεί 60.000 ανθρώπους, εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις 186 δισ. γουάν (22,5 δισ. δολ.), ενώ παρήγαγε 800.000 οχήματα, εκ των οποίων τα 597.000 ήταν επιβατικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα