«Επαρκής η ρευστότητα στις αγορές για τη στήριξη των τραπεζών»

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 14:17
UPD:14:18
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα δυσκολευτούν αν χρειαστεί να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές, καθώς υπάρχει επαρκής ρευστότητα, δήλωσε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της νέας ευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής.
 
Σύμφωνα με τη Νουί, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα ενόψει της διενέργειας των δοκιμών αντοχής (stress test) και των ελέγχων ποιότητας κεφαλαίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές οι οποίες βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση διαθέτοντας ρευστότητα. 
 
Η ίδια αναμένει από τις τράπεζες να αυξήσουν περισσότερο την κεφαλαιακή τους θέση, με την επιπλέον ρευστότητα να επενδύεται με τη μορφή μετοχικού κεφαλαίου ή χρηματοδότησης. Αυτό θα γίνει όταν οι αγορές πεισθούν από την άσκηση της ΕΚΤ ότι μπορούν να εμπιστευτούν τον κλάδο. 
 
Ήδη ο έλεγχος της ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους τους, καθώς ενθαρρύνει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις ζημιές τους από επισφαλή δάνεια και επενδύσεις για να μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Οι τράπεζες ενίσχυσαν τους ισολογισμούς τους κατά 104 δισ. ευρώ στο 9μηνο έως τον Απρίλιο, μέσω αυξήσεων κεφαλαίων ή αυξημένων προβλέψεων.
 
Η ίδια κατέληξε στην επισήμανση ότι οι εθνικές εποπτικές Αρχές θα έχουν «μείζονα ρόλο» στη φετινή αξιολόγηση και ότι η ΕΚΤ θα βασισθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτές για την αξιολόγηση του κινδύνου και στοιχεία του Εποπτικού Ελέγχου και της Διαδικασίας Αποτίμησης (Supervisory Review and Evaluation Process), καθώς τα δικά της συστήματα χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.
 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα