Παρεμβάσεις στο Πτωχευτικό Δίκαιο καθώς και για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Στόχος είναι με ταχείες διαδικασίες να μπορέσουν να απεγκλωβισθούν και να αναπτυχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
«Γνωρίζω πολύ καλά και δεν πρόκειται να κρύψω κάτω από το χαλί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, ατομικού και επιχειρηματικού», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας κατά την απογευματινή εκδήλωση Απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής ενώ γνωστοποίησε ότι για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων «ήδη διαπραγματευόμαστε την ανάθεση της σχετικής ολοκληρωμένης μελέτης στην Παγκόσμια Τράπεζα».
Ειδικότερα, όσον αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Δένδια είπε ότι «χρέος της Πολιτείας είναι να δημιουργηθεί με παρέμβασή της πλαίσιο για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας ως πρότυπο τις βέλτιστες παγκοσμίως πρακτικές».
Επιπλέον, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους φορείς, «θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο Πτωχευτικό Δίκαιο. Στόχος είναι με ταχείες διαδικασίες να μπορέσουν να απεγκλωβισθούν και να αναπτυχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα» όπως προανήγγειλε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος δρόμος και ζήτησε σε αυτή την προσπάθεια να συνταχθεί και ο επιχειρηματικός κόσμος ενώ σχολίασε: «στη μάχη για την απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας γνωρίζουμε ότι θα βρούμε απέναντι τις δυνάμεις του βαθέως κράτους, της ζωντανής έκφρασης των δεκαετιών ασφυκτικού εγκλεισμού της οικονομίας από την αγκύλωση του κρατισμού».
Μέλλον επιμελητηρίων
Σχετικά με το μέλλον των επιμελητηρίων, όπως είπε, το μεγάλο στοίχημα είναι να εκσυγχρονιστούν τα ίδια για να ανταποκριθούν καλύτερα στην ανάγκες που επιβάλλει η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προς το μοντέλο που αυτά τα ιστορικά ευαγγελίζονται.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος τόνισε ότι αίτημα της αγοράς είναι σήμερα η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής, από το δόγμα της σκληρής λιτότητας στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε δημοσιονομικό επίπεδο.
«Όμως, δεν είναι διατηρήσιμη μια δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται αποκλειστικά σε μέτρα λιτότητας και εξοντωτικής φορολόγησης. Ένα πλεόνασμα που προέκυψε κατά 60% από την αύξηση της φορολογίας, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Χρειάζεται άμεσα ώθηση στην ανάπτυξη, με γενναίες πολιτικές για τη στήριξη των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα. Κατ’ αρχήν με αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο της φορολογίας. Ανάλογη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, με ανταγωνιστικό κόστος» όπως υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι η στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης οφείλει να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης.
Βραβεία
Οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν είναι:
-
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
-
ΕΞΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: VENUS GROWERS
-
ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ELPEN ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
-
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.
-
ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: COSMOTE
-
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΔΕΗ Α.Ε.
-
ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ: AEGEAN AIRLINES
-
ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: PHARMATHEN
-
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΟΜΙΛΟΣ ANTENNA
-
ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ: METRO Α.Ε.Β.Ε.
-
ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: COMMERCIAL HUB Α.Ε.
-
ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗΣ Μ.Μ.Ε.: AIRFASTTICKETS
-
ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ: ΚΩΝΣΤΝΤΙΝΟΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος GENESIS PHARMA
-
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.