Πλήγματα λόγω Nokia

Μετά τις ανακοινώσεις για χαμηλότερες πωλήσεις
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2004 00:01

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της ανακοίνωσης των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων και της προειδοποίησης της Νοkia κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές. Ο φινλανδικός κολοσσός ανακοίνωσε πτώση στις πωλήσεις κινητών και στα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητές του, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι η κερδοφορία είναι πολύ πιθανόν να περιοριστεί στην υπόλοιπη διάρκεια του 2004.

Η Ευρώπη υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα με τις μετοχές της να υποχωρούν στα χαμηλότερα διμήνου, καθώς η προειδοποίηση της Νokia έκανε τους επενδυτές να φοβούνται ότι τα κέρδη του 2004 δεν θα ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες.

Η μετοχή της Nokia υποχώρησε 11,5%, «βουλιάζοντας» κοντά σε χαμηλά εξαετίας. Το κλίμα επηρέασε και η Marks & Spencer, με τη μετοχή της να υποχωρεί 5,2%, από τη στιγμή που ο επιχειρηματίας Φίλιπ Γκριν αποσύρθηκε από τη «μάχη» προσφορών για την εξαγορά του βρετανικού ομίλου λιανικής, αφού το διοικητικό συμβούλιο του αρνήθηκε πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας.

Σε αρνητικό έδαφος και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας, καθώς επηρεάστηκε από τα εξασθενημένα αποτελέσματα της νορβηγικής επενδυτικής τράπεζας Carnegie και τα αρνητικά μεγέθη του αμερικανικού κολοσσού Citigroup.

Από τους υπόλοιπους τομείς, ο ειδησεογραφικός όμιλος Reuters «είδε» τη μετοχή του να υποχωρεί 4,2%, σε χαμηλά επίπεδα πενταμήνου, καθώς η Deutsche Bank απομάκρυνε τη συγκεκριμένη μετοχή από την προτεινόμενη λίστα της στην Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έχασε 1,1% της αξίας του, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Μαΐου. Ο DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,4%.

Στις ΗΠΑ επικράτησε έντονη νευρικότητα, υπό το βάρος της προειδοποίησης της Nokia.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα