Οι τρεις κυβερνητικοί στόχοι

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 09:28
UPD:10:42
EPA/NICOLAS BOUVY

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στη χθεσινή πρώτη παρουσία του σε eurogroup, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι η ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τέλος Ιουνίου θα εκπληρώσει τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα.

Η εκπλήρωση των 12 προαπαιτούμενων παραμένει ο βασικός στόχος της κυβέρνησης για το επόμενο δίμηνο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εντάσσεται και η έξοδος στις αγορές εντός του 2014, ενώ, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Όπως έχει γράψει προ ημερών το naftemporiki.gr, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στη χθεσινή πρώτη παρουσία του σε Εurogroup, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλος Ιουνίου θα εκπληρώσει τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα, ενώ παρείχε διαβεβαιώσεις για το αδιάβλητο και κυρίως υπερκομματικό της διαδικασίας επιλογής του νέου γενικού γραμματέα δημοσίων Εσόδων.

Κυβερνητικό στέλεχος έκρινε χθες το βράδυ ως ιδιαιτέρως θετική και την αναφορά του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου, ότι η Πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ξεκινήσει υπό τρεις προϋποθέσεις: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.

Για μεν το τρίτο, είναι κοινός τόπος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, λέει το ίδιο στέλεχος, «το δεύτερο είναι ήδη τελειωμένο», όσο για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων «είναι δέσμευση της ελληνικής πλευράς η οποία θα γίνει πράξη στα δύο θερινά τμήματα της Βουλής». Έτσι από τον προσεχή Σεπτέμβριο «ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας που αποτελεί και τον διακαή πόθο του Μαξίμου».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατά για το θέμα, με μεθοδικά βήματα, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε χθες και ο Κινέζος πρωθυπουργός, ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές με προφανή στόχο το σταδιακό απεγκλωβισμό από την τρόικα και το μηχανισμό στήριξης.

«Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και η έξοδος στις αγορές είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση», λέει υπουργός της κυβέρνησης, ενώ το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, στη μείωση κατά 20% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.          

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα