Σύμφωνο Σταθερότητας και έκθεση του ΔΝΤ στο Eurogroup

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 12:49
UPD:12:53
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Έντονη αναμένεται να είναι η συζήτηση στο Eurogroup όσον αφορά την έκθεση του ΔΝΤ για η ζώνη του ευρώ (φωτογραφία αρχείου).

Οι εξελίξεις στις χώρες της κρίσης, η ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη και η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση στις χώρες του ευρώ θα τεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του σημερινού Eurogroup.

Αν και δεν προβλέπεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, θεωρείται βέβαιο ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης το ζήτημα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θέτουν ανοιχτά Παρίσι και Ρώμη με την σθεναρή υποστήριξη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, αποφάσεις δεν αναμένονται, ωστόσο, «στη συζήτηση θα καταγραφούν οι απόψεις των χωρών-μελών και ενδεχομένως θα αναζητηθούν συμβιβαστικές προτάσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερο χρόνο στις προβληματικές χώρες προκειμένου να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους».

Άλλωστε, οι περισσότερες απαντήσεις όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές των χωρών που βρίσκονται σήμερα υπό πίεση αναμένεται να δοθούν στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου κορυφής (26-27 Ιουνίου).

Σόιμπλε: «Δεν έχουμε διαφορές»

Σχολιάζοντας πάντως τις δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, με τη διασφάλιση περισσότερου χρόνου στις χώρες που προωθούν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε ότι σημειώνονται διαμάχες στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού.

«Δεν έχουμε διαφορές», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο κ. Σόιμπλε. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά διασφαλίζουν μόνο χρόνο.

Οι 18 υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν επίσης το «πράσινο φως» για την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη, καθώς η χώρα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια. Η επίσημη απόφαση για την ένταξη της Λιθουανίας στην κλαμπ του κοινού νομίσματος θα ληφθεί τον επόμενο μήνα.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Έντονη αναμένεται να είναι η συζήτηση στο Eurogroup όσον αφορά την έκθεση του ΔΝΤ για η ζώνη του ευρώ, την οποία θα παρουσιάσουν στους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρέζα Μογκαντάμ.

Στην έκθεση θα υπογραμμίζονται τα προβλήματα του υψηλού χρέους σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και της ανεργίας και θα επισημαίνεται η ανάγκη πρόσθετων μέτρων, νομισματικού αλλά και οικονομικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα