Πρώτο τεστ για Χαρδούβελη στο Eurogroup

Στο τραπέζι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 11:57
UPD:13:35
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ένα από τα «αγκάθια» στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών θα είναι το θέμα της παραίτησης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Απαντήσεις σε πολύπλοκα θέματα, αλλά και διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τις υπό-δόσεις Ιουνίου και Ιουλίου, θα κληθεί να δώσει σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την παρθενική του εμφάνιση στο Eurogroup.

Ένα από τα «αγκάθια» στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών θα είναι το θέμα της παραίτησης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, για την οποία ο κ. Χαρδούβελης θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις.

Και αυτό διότι η συγκεκριμένη θέση δημιουργήθηκε κατόπιν πιέσεων της τρόικας και με τη δέσμευση ότι ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων θα έχει πενταετή θητεία καθώς και αυτονομία κινήσεων.

Όπως γράφει η «Ν», άλλο ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στο οποίο θα πρέπει να αντεπεξέλθει ο κ. Χαρδούβελης είναι να εξηγήσει πώς εννοεί η ανασχηματισμένη ελληνική κυβέρνηση τη «στροφή προς τον πολίτη».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστεί, μεταξύ άλλων, η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε πως οι ΥΠΟΙΚ αναμένουν από τον κ. Χαρδούβελη να τους παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, αναμένεται να τονιστεί ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί χαρακτηρίζονται επιτεύξιμοι με την επισήμανση ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά.

Στη συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και θα είναι η τελευταία του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής, αναμένεται να συζητηθεί ακόμη η πρόοδος σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων που συνιστούν βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θέση της Ευρωζώνης είναι ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν θα ξεκινήσει, εάν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα 12 προαπαιτούμενα.

newsroom naftemporiki.gr από πληροφορίες από ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα