Ιαπωνία : Μεγαλύτερη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2004 07:26
UPD:07:29

ΜΕΙΩΣΗ, μεγαλύτερη από ό,τι αναμένετο, σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο, καθώς οι βιομηχανίες της χώρας, αύξησαν τις αγορές τους σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εξαρτήματα, προκειμένου να επεκτείνουν την παραγωγή τους.

Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε στα 942,8 δισ. γιέν (8,58 δισ. δολ.) – εποχιακώς προσαρμοσμένο – από 1,28 τρισ. γιέν που ήταν τον Μάϊο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Συνολικά 18 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν κατά μέσον όρο, ότι το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάϊο θα υποχωρούσε στο 1,25 τρισ. γιέν.

Βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Elpida Memory Inc., δαπανούν περισσότερα σε μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους, για να καλύψουν τη ζήτηση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, βοηθώντας την Ιαπωνία να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την οικονομική της ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη που σημειώθηκε μέσα σε επτά χρόνια. Οι καταναλωτές δαπανούν επίσης περισσότερα για εισαγόμενα προϊόντα, καθώς μειώνεται η ανεργία η οποία τονώνει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

«Η αυξημένη παραγωγή και η κατανάλωση, τονώνουν τις εισαγωγές», ανέφερε ο Tomomichi Akuta, οικονομικός αναλυτής της UFJ Institute Ltd., συμπληρώνοντας : «Οι εισαγωγές εργαλείων για μηχανολογικό εξοπλισμό συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό».

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 109,87 έναντι του δολαρίου στις 9:14' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 109,80 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 1,7%, φθάνοντας στις 11.235,34 μονάδες.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 1,9% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου και οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα