Yukos : Σύσκεψη για το ενδεχόμενο πτώχευσης

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2004 08:24

ΣΥΣΚΕΨΗ θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Μόσχα, η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, OAO Yukos Oil Co., υπό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πτώχευση, προκειμένου να αποφύγει την κατάσχεση και την πώληση περιουσιακών της στοιχείων από το κράτος, στο οποίο οφείλει 3,4 δισ. δολάρια.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνήλθε αργά χθες το βράδυ και κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι τους δημοσιογράφους, παρουσία του επικεφαλής της Steven Theede. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει και να αναφερθεί στα σχέδια της διοίκησής της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών της.

«Εάν δηλώσουν πτώχευση, θα είναι κάτι καλό, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προστατεύσουν την εταιρεία από τους δανειστές της για κάποιο χρονικό διάστημα στο να πουλήσουν περιουσιακά της στοιχεία», ανέφερε ο Alexander Branis, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 550 εκατ. δολ. με την Prosperity Capital Management, μία από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Yukos, συμπληρώνοντας : «Αξίζει να γίνει αυτή η προσπάθεια».

Στις 6 Ιουλίου, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Bruce Misamore, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, είπε, ότι η πτώχευση είναι μία λύση για την προστασία της Yukos.

H εταιρεία, της οποίας η ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 1,4 δισ. δολ., δεν κατάφερε να καταβάλει το πρόστιμο από φόρους που χρωστά στο ρωσικό κράτος από το 2000, ύψους 3,4 δισ. δολ., το μεγαλύτερο που επεβλήθη ποτέ στην ιστορία της χώρας.

Την περασμένη Τρίτη, το ρωσικό κράτος προχώρησε στην κατάσχεση μίας από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πετρελαίου της εταιρείας, η οποία αντλεί περίπου το 60% του συνολικού πετρελαίου της Yukos, αξίας 20 δισ. δολ., σύμφωνα με την αξιολόγησή της από την Goldman Sachs Group Inc.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, αυξήθηκαν αυτόν το μήνα σε ποσοστό 9,6%, μόνο και μόνο από την ανησυχία που επικρατεί για τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία, τη δεύτερη σε μέγεθος εξαγωγό του προϊόντος, μετά τη Σαουδική Αραβία,εξ αιτίας της προστριβής της ρωσικής κυβέρνησης με τη Yukos, η οποία αντλεί περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι η Λιβύη, η όγδοη σε μέγεθος χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

«Η Yukos ενδέχεται να τα χάσει όλα, εάν η κυβέρνηση πουλήσει τη μονάδα παραγωγής της που κατέσχεσε σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι πραγματικά κοστίζει», σχολίασε την περασμένη Τρίτη η Goldman Sachs.

Χθες, στη Μόσχα, οι μετοχές της Yukos υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 2,5 ετών και σε ποσοστό της τάξης του 11%, φθάνοντας στα 170,48 ρούβλια η μία. Εξ αιτίας των απωλειών, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά περίπου 5,2 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα