Σκιές πάνω από τη Wall Street

Αβεβαιότητα για τα εταιρικά κέρδη
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2004 00:01
UPD:06:27

Η WALL STREET προσπάθησε να ανακάμψει προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποβάλει το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας για την εταιρική κερδοφορία και την πορεία της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Standard & Poor's συνέστησαν στους επενδυτές να περιορίσουν το άνοιγμά τους σε αμερικανικές μετοχές και να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ρευστό, επικαλούμενοι τις ενδείξεις εξασθένησης της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Συγκεκριμένα, συνέστησαν ένα χαρτοφυλάκιο, του οποίου το 45% θα είναι επενδεδυμένο σε αμερικανικές μετοχές, το 10% σε μετοχές εκτός ΗΠΑ, το 35% σε ρευστό και το 10% σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Ο Dow Jones δέχθηκε πιέσεις από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της Caterpillar, ενώ αντίθετα ο Nasdaq κατάφερε προς το τέλος να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα επταμήνου, που άγγιξε την Τετάρτη, και τα χαμηλά εννεαμήνου, στα οποία υποχώρησε το πρωί της χθεσινής συνεδρίασης. Τελικά ο πρώτος κέρδισε μόλις 4,20 μονάδες, ποσοστό 0,04%, φθάνοντας στις 10.050,33 μονάδες και ο δεύτερος σημείωσε άνοδο 14,69 μονάδων, ποσοστό 0,78%, κλείνοντας στις 1.889,06 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι αμφιβολίες για τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις μετοχές, με αυτές του τεχνολογικού κλάδου, όπως SAP και STMicroelecronics, να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα, παρά τα θετικά τριμηνιαία αποτελέσματά τους.

Η μετοχή της SAP υποχώρησε 3,7%, καθώς ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής λογισμικού απογοήτευσε ορισμένους επενδυτές, αφού δεν κατάφερε να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τα φετινά αποτελέσματα.

Αρνητικό κλίμα και στον τραπεζικό τομέα, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της UBS και Credit Suisse από τη Merrill Lynch, με εξαίρεση την Abbey National η μετοχή της οποίας κατέγραψε κέρδη 2,8% εν μέσω νέων φημολογιών για πιθανή προσφορά εξαγοράς της.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 1,51%, για να κλείσει στις 963,42 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Μαΐου, με αποτέλεσμα να περιορίσει τα φετινά κέρδη του μόλις στο 0,6%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 1,8% της αξίας του.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα