Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2004 07:02
UPD:07:08

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., μετά τη συνεχόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου επί τριήμερο, γεγονός που αύξησε την ανησυχία, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων θα μειώσει τις δαπάνες των καταναλωτών, στις μεγαλύτερες αγορές όπου αυτές δραστηριοποιούνται.

«Οι εξαγωγείς θα ζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό εάν οι τιμές του πετρελαίου κινηθούν ανοδικά», ανέφερε ο Atsushi Osa, ο οποίος διαχειρίζεται 110 δισ. δολ. σε μετοχές με τη Sumitomo Mitsui Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και οι φόβοι για ενδεχόμενη συρρίκνωση της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης, θα περιορίσουν τα κέρδη τους και θα κάνουν τις μετοχές τους λιγότερο ελκυστικές».

Ο Nikkei υποχωρούσε κατά 0,8%, φθάνοντας στις 11.195,15 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix έχανε 0,6%, φθάνοντας στις 1.137,06 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών, υποχωρούσε κατά 0,7%, φθάνοντας στις 88,31 μονάδες. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 11% φέτος, μετά τη μεγαλύτερη άνοδο που σημείωσε στις 7 Απριλίου, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου ενδέχεται να περιορίσουν τη ζήτηση των καταναλωτών και να επηρεάσουν τα εταιρικά κέρδη.

Αλλού στην περιφέρεια, οι μετοχές της LG.Philips LCD Co. ταλαντεύθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους στη Ν. Κορέα. Οι μετοχές της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. σημείωναν απώλειες, μετά την ανακοίνωσή της, ότι οι πωλήσεις της προβλέπεται να είνα χαμηλότερες το τρέχον τρίμηνο.

Απώλειες σημείωναν οι δείκτες σε όλες τις αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα