Βρετανία : 0,9% η αύξηση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2004 12:01

ΑΥΞΗΣΗ σημειώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας το δεύτερο τρίμηνο, αφού η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τέσσερις φορές από τον Νοέμβριο του 2003, δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τις δαπάνες των καταναλωτών της βιομηχανίας, αυξάνοντας το ενδεχόμενο για υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Το ΑΕΠ στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκε κατά 0,9% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, έναντι αύξησης 0,7% το πρώτο τρίμηνο, όπως εξάλλου προέβλεπαν και οι οικονομικοί αναλυτές. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας ήταν 3,7% και ο ταχύτερος που σημειώθηκε από το τρίτο τρίμηνο του 2000.

Η Βρετανία εμφάνισε για 48 τρίμηνα συνεχή ανάπτυξη, ωθώντας την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα 29 ετών και την Bank of England στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, από τα χαμηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν μέσα σε περίπου μισό αιώνα, τον Νοέμβριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής, άφησαν αυτήν την εβδομάδα να εννοηθεί, ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις στα βασικά επιτόκια δανεισμού από το 4,5% που είναι σήμερα.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα από το G7 (την ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου), που ανακοίνωσε ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ δεν ανακοινώνουν στοιχεία σε ετήσια βάση και το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο θα ανακοινωθεί στις 30 Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα