Wall Street Journal: Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα;

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 12:50
UPD:15:12
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

«Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από την Βρετανία. Τί κρίμα που η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν προχώρησε σε παρόμοια αβροφροσύνη προς την Ελλάδα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σαίμον Νίξον σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο: «Πού είναι η συγγνώμη του Δ.Ν.Τ προς την Ελλάδα;

Στο άρθρο σημειώνεται πως δεν προκλήθηκε καμιά ζημιά από την «χοντροκομμένη» προειδοποίηση του ΔΝΤ προς την βρετανική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος, ωστόσο τα λάθη του Ταμείου στην Ελλάδα «είχαν πραγματικές επιπτώσεις».

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίξον τονίζει πως η άρνηση του ΔΝΤ να δεχθεί ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2013, οδήγησε σε επτάμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης σημαντικών δόσεων του προγράμματος, με επακόλουθο την καθυστέρηση της επιστροφής της χώρας στις αγορές, επιστροφή που πυροδότησε την τόνωση της εμπιστοσύνης.

«Πράγματι, αν η Αθήνα είχε ενδώσει στις απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για την κάλυψη του φανταστικού ελλείμματος, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως η χώρα θα ήταν αντιμέτωπη με τον έβδομο διαδοχικά χρόνο ύφεσης», υπογραμμίζει το άρθρο της WSJ.

Σημειώνεται μάλιστα, πως ακόμη όμως και αν το ΔΝΤ δεν μπόρεσε να αρθρώσει τη λέξη που αρχίζει από «Σ», η τελευταία έκθεσή του για το ελληνικό πρόγραμμα φέρει σημάδια μετάνοιας.

Γίνεται λόγος για «σημαντική πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας», ενώ αναγνωρίζεται ως «εξαιρετικό επίτευγμα διεθνώς» η μετατροπή της ασθενέστερης κυκλικά προσαρμοσμένης θέσης στην ευρωζώνη σε ισχυρότερη, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αν και άνισα», ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη ενδέχεται να αυξηθούν το 2014, ενώ εκφράζεται "συγκρατημένη αισιοδοξία" για το μέλλον.

Εύσημα του αρθρογράφου της WSJ στον Πρωθυπουργό

Ο αρθρογράφος εκτιμά πως αυτή η αναγνώριση της προόδου της Ελλάδας, δικαιολογημένη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ειλικρινά αποφασισμένος να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε χώρα με σύγχρονη οικονομία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως η «αποτυχία του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει αποφασιστική νίκη στις ευρωεκλογές ενίσχυσε την κυβέρνηση συνασπισμού, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσής της, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου το 2015, πιθανότατα και μετά από αυτήν».

«Το γεγονός αυτό αγοράζει χρόνο για την κυβέρνηση ώστε να επιταχύνει τα φιλόδοξα προγράμματα δομικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Η απόφαση του κ. Σαμαρά να τοποθετήσει ως υπουργό Οικονομικών έναν σεβαστό τεχνοκράτη στέλνει μήνυμα ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις σκληρές αποφάσεις που πρέπει να λάβει χωρίς πολιτικές παρεμβολές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα