Market Beat: Η σχετικά καλή στατιστική εικόνα στο ΧΑ θα αντιπαλέψει με την επιδείνωση του κλίματος διεθνώς

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 10:36
UPD:10:50
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Το τέλος της περασμένης βδομάδας έφερε τον ΓΔ πάνω από τις 1300 μονάδες ενώ είχε διαγράψει μια τροχιά ανόδου που είχε αφετηρία τις 1063 που ήταν το χαμηλό ημέρας στις 19/5. Συγκεκριμένα στις 6/6 έκλεισε στις 1305,16 και χθες τον οδήγησαν στις 1307,08 δηλαδή μόλις 2 μονάδες ψηλότερα μετά από τρεις συνεδριάσεις που στην εξέλιξή τους σχημάτισαν ένα άλμα την Τρίτη και μια βουτιά την Τετάρτη ενώ χθες, η «άμυνα» των θεσμικών, επέτρεψε να μην αλλάξει επίπεδα τιμών ο μέσος όρος.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τεχνικά θα λέγαμε ότι με κεκτημένη ταχύτητα οι θεσμικοί του ΧΑ στην πρώτη μέρα δημιούργησαν το μαξιλάρι που απορρόφησε τις πιέσεις των επόμενων και σήμερα θα καθοριστεί το πρόσημο της μεταβολής των βασικών δεικτών της αγοράς.

Αλλά χθες, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε περισσότερες από 100 μονάδες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ώρες μετά την πληροφορία ότι Κουρδικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του κέντρου πετρελαίου του Κιρκούκ. Αφού τα στρατεύματα της, υπό σιιτική ηγεσία, κυβέρνησης, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να διατάξει χτυπήματα ή άλλες ενέργειες για να σταματήσει την εξέγερση που έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του βόρειου Ιράκ αυτή την εβδομάδα. Έτσι οι εντάσεις στο Ιράκ ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου.

Η αύξηση της βίας στο Ιράκ έχει κλαδέψει περαιτέρω τη διάθεση για αύξηση του επενδυτικού κινδύνου, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλό 8 μηνών. Ένα μεγάλο παγκόσμιο ερώτημα για τον τομέα πετρελαίου στο Ιράκ είναι αν οι εξτρεμιστικές ομάδες θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους από τον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν σε άλλες ενεργειακές υποδομές. Τα Ασιατικά νομίσματα ήταν σε γενικές γραμμές ασθενέστερα σήμερα, παρά την υποχώρηση της ισχύος του USD κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι μετοχές ήταν οριακά χαμηλότερα, εν αναμονή των δεδομένων επί της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας στη διάρκεια του Μαΐου που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα.

Η υποχώρηση των ρυθμών συναλλαγών όταν ο ΓΔ περνάει κάτω από τις 1300 μονάδες μπορεί να εκληφθεί ως θετικό μήνυμα του ταμπλό και επίσης, η αλλαγή στο κλίμα που επικράτησε αυτή τη βδομάδα, δεν αφορά σε γεγονότα ή εξελίξεις τοπικού χαρακτήρα. Είναι γενική, εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα και σχετίζεται, όπως και στο ΧΑ, με το πρόσφατο ικανών διαστάσεων ανοδικό κύμα, που είχε σηκώσει τους δείκτες των αγορών από τις ΗΠΑ ως την Ασία.  Θεωρούμε θετικές τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Αυτές αφορούν την ΑΛΦΑ, που μαζί με την θετικότατη εικόνα από την εξάσκηση των warrants προχώρησε με επιτυχία σε έκδοση ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας και αποδόσεως 3,5%. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, το Βιβλίο Προσφορών, μέσα σε λίγες ώρες ανήλθε στα 2 δις. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών από 15 χώρες επιβεβαιώνει την απήχηση που είχε η έκδοση στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Επίσης η ΠΕΙΡ ετοιμάζεται να περάσει σε ξένους επενδυτές πολλά εκατομμύρια μετοχές με Βιβλίο Προσφορών.

Έχει συνεπώς περιθώρια για να κινηθεί ψηλότερα ο ΓΔ αλλά το διεθνές κλίμα δεν βοηθά και για αυτό δεν θα επιχειρήσουμε πρόβλεψη για την τάση σήμερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες, συμπαρασύροντας όλους τους δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των χειρότερων του αναμενομένου στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και των ανησυχητικών εξελίξεων στο Ιράκ.
 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ^DJI-0,65% υποχώρησε κατά 0,65% στις 16.734 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  σημείωσε πτώση 0,79% στις 4.297,63 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,71% στις 1.930,11 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, οι εξελίξεις στο Ιρακ επηρέασαν σημαντικά τον κλάδο των μεταφορών του δείκτη Dow Jones Transportation Average, ο οποίος έκλεισε στο -1,9%. Η Delta υποχώρησε κατά 5,5%, η United Continental σημείωσε απώλειες 6,9% και η Southwest Airlines έχασε 4,8%. Απώλειες 15,8% κατέγραψε η Lululemon Athletica, καθώς υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας το 2014 στα 1,76 δολάρια ανά μετοχή, από 1,90 δολάρια που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
 
Στον αντίποδα, η Keurig Green Mountain σημείωσε κέρδη 4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500. Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι δεσμεύεται για μεγαλύτερη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Στον +12,6% βρέθηκε Restoration Hardware, καθώς αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του έτους στα 2,24 δολάρια ανά μετοχή, από 2,22 δολάρια πριν και από 2,21 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 4 χιλ., στις 317 χιλ, αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, αυξήθηκε κατά 4.750 στις 315.250 αιτήσεις. Αύξηση 0,3% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάιο, χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση για αυτοκίνητα και φορτηγά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Αν και η αύξηση ήταν μικρότερη από το +0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, η αμερικανική κυβέρνηση αναβάθμισε σημαντικά τα στοιχεία του Απριλίου σε αύξηση 0,5% έναντι οριακής ανόδου 0,1% που είχε αρχικά ανακοινώσει.
 
Σημειώνεται ότι οι λιανικές πωλήσεις αναλογούν στο ένα τρίτο περίπου των καταναλωτικών δαπανών, που είναι και η «ατμομηχανή» της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Ευρώπη

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το ενδοσυνεδριακό θετικό πρόσημο ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street μετά τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. 
 
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+0,06% κατέγραψε κέρδη 0,06% στις 6.843 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,90% έχασε 0,11% στις 9.939 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,02%σημείωσε πτώση 0,02% στις 4.554 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε οριακή άνοδο μικρότερη του 0,1% στις 347,87 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 11 σήμερα σημείωσαν άνοδο. 
 
Στο ταμπλό, πτώση 3% κατέγραψε η Anglo American, μετά την υποβάθμιση της από την Morgan Stanley σε underweight από equal weight προηγουμένως. Στον αντίποδα, άλμα 7,7% σημείωσε η Lonmin, καθώς η διοίκηση της μεταλλουργικής εταιρείας ήρθε σε συμφωνία για τα μισθολογικά όρια με τη μεγαλύτερη εργατική ένωση των μεταλλείων της Νοτίου Αφρικής. Έτσι έληξε η απεργία των εργαζομένων που διήρκησε 20 εβδομάδες. 

Η Bouygues ενισχύθηκε κατά 5,3% και η Iliad κατά 6,4%, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Orange να μελετά την περίπτωση νέας πρότασης εξαγοράς της πρώτης, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με την Iliad. Πάντως η χθεσινή συνεδρίαση, εκτός από επεισοδιακή με την καθυστερημένη έναρξη των συναλλαγών του CAC 40, λόγω τεχνικών προβλημάτων, ήταν και ισχνή σε όγκους συναλλαγών, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις με τις αναταραχές στο Ιρακ.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές καταναλωτή τον Μάιο στη Γαλλία, σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκε άνοδος 0,7%.

ΧΑ 

Συνεδρίαση εξισορρόπησης ήταν η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,01%, τον FTSE25 να ενισχύεται κατά... 0,01% και την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται στο 50% περίπου χαμηλότερα από τα συνήθη μεγέθη των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,01% στις 1.307,05 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.310,98 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.295,42. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 49,55% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 121,64 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 15,01 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Στο ταμπλό, ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+2,49% Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ+4,74% ΜIG, Φουρλής, Αττικής, ΕΛΤΡΑΚ, Βιοκαρπετ, Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ+3,45% και Kleeman ενώ υστέρησαν εμφανώς οι τίτλων των Autohellas, Λούλη και Ευρωσύμβουλοι.

Στο +0,01% λοιπόν και στις 423 μονάδες ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25 με την αξία των συναλλαγών του στα 131,75 εκατ. ευρώ και στο 96,2% του συνολικού τζίρου, με την μερίδα του λέοντος να καταλήγει στις ΕΤΕ (37,4 εκατ. ευρώ, ήτοι το 27,2% του συνολικού) και ΟΠΑΠ (24,7 εκατ. ευρώ, ήτοι το 18%). Με 12 μετοχές του να κλείνουν θετικά (ΜIG 5,64%, Ελληνικά Πετρέλαια 4,74%, ΟΠΑΠ 2,49% και Ιντραλοτ 2,44%). Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ Jumbo και Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ ενώ υποχώρησαν οι υπόλοιπες δέκα με τον Τιτάνα στο -3,75% και την Eurobank στο -2,73%.

Στον MIDCAP20, μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στο +1,56% και στις 1.182,23 μονάδες, εξαιρετική κίνηση έκανε η Αττικής (+8% με τζίρο 0,39 εκατ. ευρώ), η Φουρλής στο +4,22% και τα Πλαστικά Θράκης στο +3,45%. Μεγάλη πίεση δέχθηκε η μετοχή της Autohellas στο -4%. Η αξία των συναλλαγών του στα 2,02 εκατ. ευρώ (1,75%) και ο όγκος στα 3,3 εκατ. τεμάχια (4%). Από τις 20 μετοχές θετικά έκλεισαν οι 13 και επτά υποχώρησαν.

O τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,06% στις 184,35 μονάδες και με συναλλαγές αξίας 74,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 54,4% του ημερήσιου τζίρου της αγοράς του Χ.Α. Κινήθηκε στο εύρος του -2,37% (181,92 μονάδες) και -0,27% (185,83 μον.). Πραγματοποίησε όγκους 68,7 εκατ. τεμαχίων από τα 81,05 εκατ. τεμάχια του συνόλου (ποσοστό σχεδόν 85%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Κατασκευών - Υλικών (-2,08%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ταξιδιών - Αναψυχής (+2,27%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 76 κινήθηκαν ανοδικά, 55 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα μόλις χθες, που είχαμε μια συνεδρίαση που τα χαρακτηριστικά της συσσώρευσης υπερίσχυσαν, αποφάσισαν να αλλάξουν την απαισιόδοξη στάση, που σχημάτισαν από το τέλος της περασμένης, τρίτης διαδοχικά ανοδικής, εβδομάδας. Έτσι έδωσαν τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ που θα εκπνεύσει την ερχόμενη Παρασκευή ακριβώς πάνω στο κλείσιμο του 25άρη που ήταν για δεύτερη φορά πάνω στις 423 μονάδες. Όταν την Παρασκευή 6/6, είχε οδηγηθεί στο μέγιστο εβδομάδας που ήταν οι 422,4 μονάδες με συνέπεια να μην εμφανίζει ουσιαστική εβδομαδιαία άνοδο.  Αλλά επίσης, μια εβδομάδα που τα μεγάλα χρηματιστήρια γράφουν απώλειες, δεν ισχύει αυτό για τους βασικού δείκτες του ΧΑ.

Η απόφασή τους, μια περίοδο που πέφτουν έξω στις προσδοκίες τους το πολύ μια μέρα, είναι από τη στήλη σεβαστή. Αφού υποδηλώνει προσδοκίες για παράταση της συσσώρευσης που έχει επιτελεστεί αυτή τη βδομάδα.  Ωστόσο εμείς θελήσαμε να παρουσιάσουμε τις τιμές των σημαντικών ΚΜΟ και τις αποστάσεις τους από τον 25άρη για να βοηθήσουμε εκείνους που στοιχηματίζουν στα options του. Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στις ως σήμερα προβλέψεις μας ωστόσο θεωρούσαμε από την προηγούμενη βδομάδα σημαντικά τα επίπεδα των 424 μονάδων και ο 25άρης έχει κολλήσει στη ζώνη γύρω από εκείνα τα επίπεδα στις 3 από τις 4 τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο ΚΜΟ 50 ημερών που ως πιο γρήγορος από τους υπόλοιπους που θα αναφέρουμε ορίστηκε χθες στις 396,7 μονάδες πάνω από τον ΚΜΟ200 που θεωρείται σημαντικός από τους θεσμικούς σε παγκόσμια κλίμακα είναι στις 387,3 ήτοι 9 μονάδες κάτω από τον 50άρη. Με τον ΚΜΟ 100 ημερών στις 405,4 μονάδες, τον θεωρούμε ως οδηγό για στήριξη του FTSE25, στην περίπτωση που θα ξεσπάσουν άγριες πιέσεις, που πιθανά θα φέρει μια ραγδαία κλιμάκωση των εντάσεων σε περιοχές με κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία σημασία.

Σήμερα

Το Ιράκ και η Ουκρανία επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θέλησε να αποφασίσει κάποια δράση των ΗΠΑ στο Ιράκ, εναντίον των σουνιτών ισλαμιστών. Αυτοί ξεκίνησαν από τα βόρεια προς τη Βαγδάτη, γεγονός που απειλεί να διαιρέσει τη χώρα, αφού πιθανά σκοπεύουν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος - τζιχάντ. Οι απώλειες της χρηματιστηριακής αγοράς γρήγορα επιταχύνθηκαν μετά τις  παρατηρήσεις του Ομπάμα, με τις βιομηχανίες και τις εταιρίες προσωπικών και οικιακών ειδών να οδηγούν την πτώση. Από το State Department που ακολούθησε τα σχόλια του Ομπάμα μαζί με την υπόσχεση μιας καθημερινής ενημέρωσης, δηλώθηκε, ότι η διοίκηση εξετάζει όλες τις επιλογές, εκτός από την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ή ο "μετρητής φόβου" της Wall Street εκτινάχθηκε μέχρι +8,3% για να λήξει στο 12,56 όταν μερικές μέρες πριν είχε περάσει κάτω από το 11.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας  σήμερα αναπήδησε από ένα χαμηλό 2 ½ εβδομάδων παρά τις πιέσεις που τον έπληξαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης σήμερα Παρασκευή. Γιατί, μια έκθεση από το πρακτορείο ειδήσεων Jiji ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σχεδιάζει να ανακοινώσει την περικοπή του εταιρικού  φορολογικού συντελεστή αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο Nikkei αυξήθηκε 0,8% στις 15.097,84 μονάδες, μετά από πτώση νωρίτερα έως 14.830,99, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Ιουνίου. Για τη βδομάδα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,1%, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο. Οι μετοχές τομέα του πετρελαίου αυξήθηκαν αφού οι τιμές του αργού αναρριχήθηκαν στα υψηλά εννέα μηνών την Πέμπτη, λόγω των φόβων ότι η κλιμάκωση  στη σύγκρουση στο Ιράκ θα διαταράξει τις προμήθειες από τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ.  

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Η Αγορά από την προηγούμενη Πέμπτη, με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αντέδρασε έντονα ανοδικά κυρίως με τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος επωφελείται και από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και από την παροχή ρευστότητας που θα προέλθει από την ΕΚΤ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται τοroadshow αρκετών εισηγμένων στη Νέα Υόρκη, ενώ η εποχικότητα αρχίζει πλέον και επηρεάζει αρκετές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα για τον ΟΠΑΠ, η Αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου αλλά και το ντεμπούτο του "ΣΚΡΑΤΣ" και του διαδικτυακού στοιχήματος. Παράλληλα, η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς για τον κλάδο των ξενοδοχείων και των μεταφορών, ενώ και η καλοκαιρία ευνοεί τον κλάδο του παγωτού.

Η Αγορά, μετά τον ανασχηματισμό, θα επιχειρήσει να τεστάρει την νέα Κυβέρνηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και κυρίως στην διάσπαση της ΔΕΗ (δημιουργία μικρής ΔΕΗ) αλλά και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων (ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ κλπ). Ταυτόχρονα αναμένεται με ενδιαφέρον και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, στην οποία θα δούμε αν θα υπάρξει και σε ποιο βαθμό, συμμετοχή ξένων για το σχήμα που πήρε την έκταση του Ελληνικού.

Παράλληλα, ο νέος διοικητής της ΤτΕ αναμένεται ν ασχοληθεί με τα προβληματικά δάνεια των Τραπεζών. Χρηματιστηριακά θα έχει ενδιαφέρον, τι πολιτική θα ακολουθήσουν οι Τράπεζες σε μια σειρά από υπερχρεωμένες εισηγμένες. Τεχνικά, η Αγορά παρουσιάζει μια αντίσταση στις 1320 μονάδες και στις 1335 μονάδες, ενώ εμφανίζει στηρίξεις στις 1280 μονάδες και στις 1265 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι εντάσεις στο Ιράκ ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου

Η αύξηση της βίας στο Ιράκ έχει κλαδέψει περαιτέρω τη διάθεση για αύξηση του επενδυτικού κινδύνου, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλό 8 μηνών. Ένα μεγάλο παγκόσμιο ερώτημα για τον τομέα πετρελαίου στο Ιράκ είναι αν οι εξτρεμιστικές ομάδες θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους από τον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν σε άλλες ενεργειακές υποδομές. Τα Ασιατικά νομίσματα ήταν σε γενικές γραμμές ασθενέστερα σήμερα, παρά την υποχώρηση της ισχύος του USD κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι μετοχές ήταν οριακά χαμηλότερα, εν αναμονή των δεδομένων επί της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας στη διάρκεια του Μαΐου που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών ενισχύουν την εμπιστοσύνη και βελτιώνουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2013-2014, η οποία υπεβλήθη σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στο υπουργικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η ΤτΕ είχε επισημάνει ότι η εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας θα αποκαθιστούσαν σταδιακά την εμπιστοσύνη και θα οδηγούσαν σε περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Περισσότεροι από 200 σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του 3ου Επενδυτικού Φόρουμ στη Νέα Υόρκη που διοργανώνεται από τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ εκπρόσωποι σημαντικών επενδυτικών οίκων και χρηματιστηριακών εταιρειών παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις που αφορούν στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Για δεδομένα που κάνουν αδιαμφισβήτητη τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης σημειώνοντας ότι αυτό έχει αποτυπωθεί και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Σχεδόν μηδενική ήταν η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ειδικού μηχανισμού στήριξης ELA, τον Μάιο, βάσει στοιχείων της ΤτΕ. Σύμφωνα με την ΤτΕ η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA περιορίστηκε στα 3,6 εκατ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Μείωση όμως παρουσίασε και ο δανεισμός τους από την ΕΚΤ στα 50,6 δισ. ευρώ έναντι 58,83 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.

Μια ενιαία εμπειρία παιχνιδιού προσφέρει στους παίκτες της μέσα από τοLive Betting η Intralot Italia, θυγατρική της Intralot, εν όψει του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία. Μέσω ενός μοντέρνου και εύχρηστου web interface αναβάθμισε την ενότητα του ζωντανού στοιχήματος στη νέα πρωτοποριακή ενότητα «MULTILIVE», η οποία έχει ως στόχο να προσφέρει στους παίκτες πολλαπλές ευκαιρίες στοιχημάτων και να τους παρέχει τη δυνατότητα να στοιχηματίσουν σε περισσότερα από ένα ΖΩΝΤΑΝΑ γεγονότα σε μια κοινή ιστοσελίδα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πτώση παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας στα κράτη - μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τον Απρίλιο, ωστόσο οι άνεργοι παρέμειναν αυξημένοι κατά 10,3 εκατομμύρια από την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, το ποσοστό της ανεργίας στα κράτη - μέλη του υποχώρησε στο 7,4% από 7,5% που ήταν τον καθένα από τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον ίδιο μήνα στα 44,5 εκατομμύρια από 45,8 εκατομμύρια που ήταν τον Μάρτιο.

Θα αρνηθεί την τελευταία δόση, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, του διεθνούς προγράμματος βοήθειας η Πορτογαλία προκειμένου να μην αναγκαστεί να επεκτείνει το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Η κυβέρνηση αποφάσισε «να μην ζητήσει μια νέα επέκταση του προγράμματος και, κατά συνέπεια, να μην λάβει την τελευταία δόση», είπε η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Οι διεθνείς πιστωτές (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επρόκειτο να καταβάλουν στη Λισαβόνα την τελευταία δόση από το πρόγραμμα συνολικού ύψους 78 δις ευρώ.

Αύξηση 0,3% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάιο, χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση για αυτοκίνητα και φορτηγά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Αν και η αύξηση ήταν μικρότερη από το +0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, η αμερικανική κυβέρνηση αναβάθμισε σημαντικά τα στοιχεία του Απριλίου σε αύξηση 0,5% έναντι οριακής ανόδου 0,1% που είχε αρχικά ανακοινώσει. Σημειώνεται ότι οι λιανικές πωλήσεις αναλογούν στο ένα τρίτο περίπου των καταναλωτικών δαπανών, που είναι και η «ατμομηχανή» της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Σε διαπραγματεύσεις με τηMitsubishi Heavy Industries βρίσκεται η Siemens, με σκοπό την υποβολή κοινής προσφοράς για την εξαγορά των δραστηριοτήτων ενέργειας της Alstom. Μία επιλογή είναι να αποκτήσει η Mitsubishi το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Alstom και η Siemens τις δραστηριότητες της γαλλικής εταιρείας που ειδικεύονται στην κατασκευή αεροστροβίλων. Υπενθυμίζεται ότι προσφορά ύψους 17 δισ. δολαρίων για την Alstom έχει ήδη καταθέσει η αμερικανική General Electric.

Η τεταμένη κατάσταση στο Ιράκ και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης οδήγησε το πετρέλαιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, ενώ θετικά λειτούργησε και για τα μέταλλα τα οποία προσφέρουν παραδοσιακά την ασφάλεια που αναζητούν σε κρίσιμες στιγμές οι επενδυτές. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 2% ή 2,13 δολάρια, σκαρφαλώνοντας στα 106,3 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 1% ή 112,80 δολάρια, κλείνοντας στα 1.274 δολάρια ανά ουγγιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα