ΤτΕ: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού

Προειδοποίηση να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 12:53
UPD:14:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος (αριστερά) παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη (δεξιά) την Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών ενισχύουν την εμπιστοσύνη και βελτιώνουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2013-2014, η οποία υπεβλήθη σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η ΤτΕ είχε επισημάνει ότι η εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας θα αποκαθιστούσαν σταδιακά την εμπιστοσύνη και θα οδηγούσαν σε περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεσή της αναφέρει πως αυτό όντως συνέβη τους μήνες που μεσολάβησαν. Όπως εξηγεί, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών υπήρξαν εξαιρετικά επιτυχείς, με μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών, ενώ επιτυχής ήταν και η έξοδος στις αγορές, με έκδοση πενταετών ομολόγων. Θετική ήταν η ανταπόκριση των αγορών και στην έκδοση εταιρικών ομολόγων.

Όλα τα παραπάνω συνάδουν με την εκτίμηση ότι η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποκαθίσταται σταδιακά και ότι οι αγορές προεξοφλούν την έξοδο από την κρίση. Αν διατηρηθεί και ενισχυθεί η δυναμική αυτή, είναι πολύ πιθανή η επάνοδος της οικονομίας στην ανάπτυξη», τονίζει η ΤτΕ.

Προειδοποιεί, πάντως, πως η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε αβεβαιότητες που συνδέονται αφενός με τις τάσεις που θα επικρατήσουν στις διεθνείς αγορές, οι οποίες τώρα χαρακτηρίζονται από αφθονία ρευστότητας, και αφετέρου με το ενδεχόμενο «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» και χαλάρωσης των προσπαθειών στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «για να αποτραπούν οι κίνδυνοι, η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς. Η οικονομική πολιτική πρέπει τώρα να πείσει ότι δεν εφησυχάζει και δεν οπισθοδρομεί, αλλά είναι έτοιμη να βαδίσει έως το τέλος του δρόμου: τη δημιουργία μιας δυναμικής και εξωστρεφούς οικονομίας».

Η ΤτΕ θεωρεί σημαντική την αποκλιμάκωση της ύφεσης από τις αρχές του 2013 έως σήμερα και εκτιμά πως, αν συνεχιστεί η έως τώρα τάση μέχρι το τέλος του έτους, το ΑΕΠ το 2014 θα παρουσιάσει αύξηση περί το 0,5%.

Επισημαίνει επίσης ότι η κατανάλωση, που αποτελεί τη σημαντικότερη συνιστώσα του ΑΕΠ, παρουσιάζει ενδείξεις σταθεροποίησης, ενώ αναμένει πως θα είναι θετική και η συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου.

Βλέπει ακόμη ενθαρρυντικές ενδείξεις για την απασχόληση, η οποία, όπως λέει, παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης. Η ΤτΕ τονίζει, ωστόσο, πως το επίπεδο της ανεργίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και αναμένεται να αποκλιμακωθεί μόνο σταδιακά.

Εφικτή η ανάκαμψη

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία ενισχύουν τις προβλέψεις για σταδιακή επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά εντός του τρέχοντος έτους. Όμως, η ανάκαμψη προϋποθέτει, πρώτον, την αντιστροφή της αρνητικής πορείας των επενδύσεων και, δεύτερον, την επιτάχυνση της αύξησης των εξαγωγών.

Η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και του κλίματος εμπιστοσύνης ενισχύουν τις προοπτικές ανάκαμψης των επενδύσεων καθώς (α) οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως η έκδοση εταιρικών ομολόγων, (β) η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων έχει αυξηθεί και (γ) η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα λειτουργήσει θετικά στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Ο δεύτερος παράγοντας που προβλέπεται ότι θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη είναι η αύξηση των εξαγωγών, αναφέρει η ΤτΕ. Θετικές προοπτικές διαμορφώνονται επίσης για τον κλάδο του τουρισμού αλλά και για τη ναυτιλία, η οποία αρχίζει να ανακάμπτει σταδιακά μετά από μια πολυετή κρίση.

Οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

Η ΤτΕ εκτιμά, ωστόσο, πως εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή και να αντιστρέψουν την πορεία προς την ανάκαμψη. Γι’ αυτό τονίζει πως ενδεδειγμένος κεντρικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής σήμερα είναι να διατηρήσει τη θετική δυναμική που ήδη διαγράφεται και να την ενισχύσει.

Για να γίνει αυτό, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς αποκλίσεις, με κύριους στόχους την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα επόμενα χρόνια, ώστε να διασφαλιστεί η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους και η διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, καθώς και ο αναπροσανατολισμός του παραγωγικού προτύπου που θα εξασφαλίσει μακροχρόνια ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ουδέν σχόλιον από Γ. Προβόπουλο για τις πολιτικές εξελίξεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παράδοση της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ στον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο απερχόμενος διοικητής Γ. Προβόπουλος απέφυγε  να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ο κ. Προβόπουλος είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω μέσα στο ναό της Δημοκρατίας τις απόψεις των πολιτικών».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε την πρόσφατη αναφορά Προβόπουλου ότι πολλές φορές οι εισηγήσεις του δεν εισακούσθηκαν. Από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής διευκρινιζόταν ότι δεν πρόκειται για αιχμή για την περίοδο Καραμανλή.

Παραδίδοντας την έκθεση στον κ. Μεϊμαράκη, ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης είπε: «Η χώρα πέρασε πάρα πολύ δύσκολες περιόδους στα χρόνια της δικής μου θητείας, ίσως ήμουν άτυχος από αυτή την πλευρά, ενδεχομένως όμως και να ήμουν πάρα πολύ τυχερός διότι τέτοιες ευκαιρίες παρουσιάζονται σε πάρα πολύ αραιά τακτικά διαστήματα. Βεβαίως εύχομαι να μην παρουσιαστεί τέτοιο διάστημα στη χώρα μας και είμαι βέβαιος ότι έχουμε βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και πρέπει να κινηθούμε μπροστά. Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς του παρελθόντος. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε άλλη φάση αυτή τη στιγμή». 

newsroom naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα