Μετατέθηκε χρονικά το τελεσίγραφο προς το Κίεβο για το φυσικό αέριο

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 10:31
UPD:11:59
REUTERS/GLEB GARANICH

Στις 16 Ιουνίου μετατέθηκε το τελεσίγραφο της Gazprom προς το Κίεβο για την αποπληρωμή του χρέους και τη συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σττις δύο πλευρές στις Βρυξέλλες.

Στόχος των συνομιλιών ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ και της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν και τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ είναι η επίτευξη συμφωνίας επί της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράζει η Ουκρανία και η διευθέτηση του χρέους της.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο κ. Πρόνταν ανακοίνωσε ότι το Κίεβο δεν θα αποπληρώσει το χρέος του προς τη Ρωσία, πριν υπάρξει συνολική συμφωνία για την τιμή του φυσικού αερίου.

Στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ γνωστοποίησε ότι η Ρωσία πρότεινε στην ουκρανική πλευρά μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε αυτήν την πρόταση.

Η Μόσχα έθεσε στο τραπέζι μείωση κατά 100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, διευκρίνισε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση λίγη ώρα πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Γνωρίζουμε τις παγίδες των Ρώσων: η μείωση αποφασίζεται από την κυβέρνησή τους και μπορεί να καταργηθεί από την κυβέρνησή τους. Η πρότασή μας παραμένει η ίδια και είναι η αλλαγή του συμβολαίου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «η πρότασή μας είναι να υπογράψουμε συμβόλαιο και να υιοθετήσουμε την τιμή της αγοράς. Και όλες οι παγίδες που μας στήνει η Ρωσία είναι απαράδεκτες».

Η Gazprom επιμένει στην αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους που ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και απειλεί να περάσει στο σύστημα της προπληρωμής για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Κίεβο, γεγονός που θα σημάνει διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας και ενδεχομένως θα απειλήσει τη ροή φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα