Αλ. Τσίπρας: Αναπτυξιακό πακέτο για παραγωγική ανασυγκρότηση ζήτησε από Ντράγκι

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 20:50
UPD:21:00
EPA/PAUL ZINKEN

Σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ ο κ. Τσίπρας δήλωσε στον κ. Ντράγκι ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση «αλλά δεν είναι αρκετά» (φωτ. αρχείου).

Την ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου με αποκλειστική κατεύθυνση την παραγωγική ανασυγκρότηση επεσήμανε ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε τον κ. Ντράγκι για την ανάγκη ύπαρξης ενός new deal για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

«Ο μόνος δρόμος για να βγει συντεταγμένα η Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο, είναι να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal. Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η ενημέρωση του κ. Ντράγκι αφορούσε και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και τις θέσεις του κόμματος «για το πώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, κι από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση».
 
Δημόσιο χρέος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε για τη θέση του κόμματός του ότι «χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την δίνη της οικονομικής κρίσης. Του επαναλάβαμε, λοιπόν, τη θέση μας για μια λύση στο βραχνά του χρέους, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε στη Γερμανία το 1953».

Σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ ο κ. Τσίπρας δήλωσε στον κ. Ντράγκι ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση «αλλά δεν είναι αρκετά».

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας επεσήμανε στον κ. Ντράγκι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα έχουν αποτέλεσμα λόγω του αποπληθωρισμού αλλά και του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ακόμα τον κ. Ντράγκι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. «Είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μετά από 4 χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μπροστά σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα