Στη σκιά του πετρελαίου

Μεγάλη πτώση στη Ν. Υόρκη
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2004 00:01

Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ των τιμών πετρελαίου σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ, το «κύμα» απογοητευτικών εταιρικών προβλέψεων και τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, παρέσυραν τη Wall Street σε μεγάλη πτώση.

Η τιμή αργού ξεπέρασε τα 43 δολάρια το βαρέλι, όταν δικαστικοί επιμελητές ζήτησαν από το ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Yukos να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου, εξέλιξη που οδηγεί ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση της εταιρείας.

«Τα νέα της Yukos αναστάτωσαν την αγορά πετρελαίου και αυτή με τη σειρά της τη χρηματιστηριακή αγορά. Η Yukos παρέχει περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Εάν το ποσοστό αυτό λείψει από την αγορά, τότε θα κλονιστεί η ισορροπία σε επίπεδο προσφοράς/ζήτησης», αναφέρει ο Αλφρεντ Κιούγκελ, αναλυτής της Stein Roe Investment Counsel.

Τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της εταιρείας διαχείρισης κολεγίων και πανεπιστημίων Career Education Corp. και του καλωδιακού ομίλου Comcast είχαν επίσης αντίκτυπο στην αγορά, με τον Dow Jones να υποχωρεί ξανά κάτω από το φράγμα των 10.000 μονάδων.

Στην Ευρώπη, η εικόνα ήταν ανάμεικτη, παρά τις θετικές ανακοινώσεις από τη Renault και την τράπεζα HBOS, καθώς οι ανησυχίες που προκάλεσε η άνοδος-ρεκόρ της τιμής πετρελαίου κάλυψαν τα αρχικά κέρδη.

Ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός ειδών διατροφής Unilever επηρέασε και αυτός την αγορά, καθώς τα λειτουργικά κέρδη δεύτερου τριμήνου ήταν κατώτερα των προσδοκιών, με αποτέλεσμα η μετοχή του να υποχωρήσει 4%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,3%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,2%.

«Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης αύξησης της τιμής πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις μετοχές σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο», αναφέρουν αναλυτές.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα